Alem Korkut: Tijelo u Laubi

Lauba – zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost, predstavlja jednog od najznačajnijih kipara srednje generacije Alema Korkuta, samostalnom izložbom naslovljenom ‘Tijelo’, koja će biti otvorena u četvrtak 11. siječnja (19 sati).Izložbom pod nazivom ‘Tijelo’, Korkut predstavlja seriju od 12 skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu cjelinu koju možemo promatrati i kao ‘kiparsku instalaciju”. Riječ je o svojevrsnim ‘maketama bivanja’ koje nam se nižu pred očima poput kakve antropomorfne slikovnice. Slika ‘tijela’ svedenog na izobličenu geometrijsku strukturu alegorija je erodiranog oblika tjelesnog i duhovnog postojanja. One nemaju primarno informativnu vrijednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima promatrača, simbol su tjeskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja.

Ove vitalne forme fizička su manifestacija fragilnih organizama – jednostavni organički oblici koji svojom ogoljelom formom, omeđenim unutarnjim prostorom i naglašenim osjećajem praznine postaju kompaktne organičke cjeline. Geometrizirani šuplji blokovi tijela izražavaju esenciju prirode, fizičke egzistencije, koja nezaobilazno stremi ka propadanju, ali i duhovne dimenzije svijeta koja teži uzdizanju, širenju i napredovanju.

Alem Korkut rođen je 1970. u Travniku (BiH). Studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i u Zagrebu, gdje je diplomirao 1997. godine. Autor je više javnih skulptura: u Pazinu, spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.) i Koprivnici (2016.). Dobitnik je Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine, Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine te treće nagrade na izložbi T-HT [email protected] 2011. Izlagao je na tridesetak samostalnih i oko 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član HZSU. Od 2004. član Umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu.

L. B.


Tagged: , , , , , , , ,