Alfi Kabiljo: Pad Italije na CD-u

Croatia Records i Alfi Kabiljo objavili su CD izdanje s originalnom glazbom iz dugometražnog filma ‘Pad Italije’ Lordana Zafranovića, a povodom 70. rođendana ovog proslavljenog hrvatskog redatelja.
Pad Italije-Alfi Kabiljo26 prekrasnih skladbi Alfi Kabilja nastalih 1981. godine izveli su Zagrebački simfoničari, Mješoviti zbor Radio Zagreba, Ženski zbor, sopran Adica Dobrić i harmonikaš Branko Bobinski. Sve skladbe korištene u filmu, u kojem su glavne uloge odigrali Daniel Olbrychski i Ena Begović, snimljene su u studiju Lisinski, a mastering su odradili Juraj Grosinger i Vladimir Smiljanić.

Alfijeva karijera kao skladatelja filmske glazbe započela je upravo sa Zafranovićem i to 1971. godine na filmu ‘Prvo pijanstvo’. Kasnije se njihova suradnja nastavila na ‘Okupaciji u 26 slika’, a ‘Pad Italije’ iz 1981. donosi nekoliko Alfijevih skladateljskih remek djela za vrijeme njegova stvaralačkog vrhunca. To su prije svega kantate ‘Govorenje Mikule Trudnog’ na tekst Marina Franičevića i ‘Dies Irae’ prema klasičnom latinskom tekstu koje dočaravaju kapitulaciju Italije. Na filmskom festivalu u Cannesu, ove su dvije kantate naišle na sjajne kritike i taj glazbeni oblik se brzo vratio u filmsku, naročito američku produkciju.

CD u nakladi Croatia Recordsa objavljen je 12. svibnja, na dan kada su u zagrebačkom Kinu Tuškanac počele retrospektivne projekcije domaćih filmova 70-ih godina, odnosno filmovi tzv. Praške generacije Lordana Zafranovića.

Croatia Records

Pročitajte još: Praška generacija Lordana Zafranovića

Tagged: , , , , , , , , , ,