Almodovarova Julieta u hrvatskim kinima

Španjolski redatelj Pedro Almodovar proslavio se filmovima u kojima je tematizirao žene, njihove ljubavi, tuge, sreće, depresije i ushićenja. Posljednji takav bio je film ‘Slomljeni zagrljaji’ iz 2009. godine, da bi se ove godine toj tematici vratio filmom ‘Julieta’.pedro-almodovar-julieta‘Julieta’ je povratak Almodovara svojim korijenima, odnosno ženama. Kako bi se što bolje uvukao u temu majčinstva, ‘posudio’ je tri kratke priče kanadske spisateljice i nobelovke Alice Munro te ih spojio u jednu. Isprva, priznao je, namjeravao je snimiti film na engleskom jeziku, već je imao i dogovor s Meryl Streep oko glavne uloge, ali se ipak na koncu odlučio za španjolsku verziju.

U konačnici dobivena je priča o Julieti (Emma Suarez), shrvanoj majci koju je kćer, bez riječi objašnjenja, napustila i nikada joj se nije vratila. Ta bol zbog neobjašnjiva odlaska te hrvanje s neopisivom tugom i vraćanjem u prošlost kako bi se pronašli razlozi, tematska je okosnica filma ‘Julieta’.

‘U Španjolskoj majka i dijete ne raskidaju odnose, dok je u Americi suprotno, majka zna da će je dijete kad-tad napustiti’, kazao je Almodovar objašnjavajući zašto je na kraju odabrao španjolsku, a ne američku verziju.

Film je svjetsku premijeru imao na festivalu u Cannesu, a zatim je službeno objavljeno da je ‘Julieta’ ovogodišnji španjolski kandidat za Oscara. ‘Julieta’ je definitivan povratak Almodovara formi melodrame koja vrvi iskrenim emocijama.

U hrvatska kina, u distrubuciji Discoveryja, dolazi 17. studenoga.

I. C.


Julieta-Almodovar
Almodovarova Julieta na Vukovar Film Festivalu

Tagged: , , , , , ,