Amos Oz: Među svojima

U suradnji s Kulturnim društvom Miroslav Šalom Freiberger, nakladnička kuća Fraktura predstavlja knjigu Amosa Oza ‘Među svojima’. Promocija je večeras (utorak 28. siječnja u 19 sati) u Židovskoj općini Zagreb, a ulaz je slobodan.
Među svojimaO knjizi će govoriti književni kritičar Zdravko Zima, prevoditeljica knjige Andrea Weiss Sadeh, prevoditeljica Laila Šprajc te Seid Serdarević, glavni urednik Frakture. Ulomke iz knjige čitat će Vlatka Bjegović.

Jedan od najcjenjenijih suvremenih svjetskih pisaca Amos Oz u svojoj najnovijoj knjizi u osam zgoda iz života u kibucu, u kojem je i sam proveo dobar dio mladosti, opisuje sva veselja i tuge, sitne ljudske radosti i pakosti, ljubav i čežnju, mladost i starost, sve ono što život čini životom. Među svojima očaravajuća je knjiga u kojoj Oz jednostavnim jezikom evocira atmosferu kibuca i nevjerojatno precizno pogađa bit međuljudskih odnosa. Čitajući knjigu ‘Među svojima’, i sam čitatelj biva uvučen u svijet prijateljstava i obitelji, u vrijeme kada je kolektivizam bio nada, a materijalno nije bilo važno. Od običnih ljudskih sudbina, od njihovih svakodnevnih priča Amos Oz stvara bogati obiteljski album u kojem se svaka sličica naslanja na onu drugu tvoreći mozaik istinskog drugarstva.

Lucidno i dirljivo… Među svojima ljudska je komedija u malome. Istražuje vječno nesigurne odnose između žena i muškaraca, roditelja i djece, prijatelja i neprijatelja, jasnim i jednostavnim jezikom koji savršeno odgovara lakonskome pripovijedanju.
Alberto Manguel, The Guardian

Dok čitate Među svojima, postaje vam jasno zašto je kibuc prestao biti važan u životu Izraela. U ovim je pričama svaka osobna ambicija potisnuta, sva­­ki nagovještaj pobune ugušen. A opet, unatoč konformizmu koji je kibuc na­metao, Ozova ljubav prema njemu i nostalgija za onime što je on nekada bio izviru sa svake stranice.
Ruth Margalit, The New Yorker

‘Među svojima’ jednostavno je pisana proza, bez suvišnih ukrasa, koja razotkriva najdublje ljudske čežnje.
Julia M. Klein, The Chichago Tribune

Oz bez mnogo buke diže veo sa života u kibucu. Njegovi opisi pojedinaca i prostora (kuhinja, spavaonica, uredâ) dojmljivi su upravo zato jer su po­jednostavljeni do savršenstva. Ispod kože njegovih likova pulsira život.
Tom Adair, The Scotsman

Fraktura

Tagged: , , , , , , , , , , , ,