Ana Frank u kazalištu Trešnja

Ove godine svijet obilježava 70 godina od smrti Ane Frank.
Anne Frank
Povodom obljetnice zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja priprema predstavu nastalu prema dnevniku jedne od najpoznatijih žrtava holokausta – mlade djevojke Ane Frank koja je život izgubila u ožujku 1945. godine u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj. Predstava će prikazati zbivanja u skučenom tavanskom prostoru amsterdamske zgrade u kojoj su dvije godine (1942.-1944.) u skrivanju proveli obitelj Frank i još četiri druge osobe. Preživljavali su uz pomoć nekoliko nežidovskih prijatelja koji su ih opskrbljivali najnužnijim namirnicama. Ni danas se ne može sa sigurnošću reći zbog čije izdaje su svi iz skrovišta završili u koncentracijskim logorima. Iz obitelji Frank jedini preživjeli je otac – Otto Frank u čije je ruke predan Anin dnevnik u koji je pomno i strpljivo zapisivala svoje misli, strahove i jade.

Predstavu prati dokumentarni film Jakova Sedlara čija je zadaća predstavu simultano obogatiti činjenicama o Drugom svjetskom ratu. Jedan od ljudi koji se u filmu pojavljuje je Branko Lustig koji je snimljen u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj na mjestu gdje je Ana Frank umrla i gdje je on s njom zajedno proveo dva i pol mjeseca.

Pretpremijerna izvedba je u četvrtak 5. ožujka (19 sati). Režiju potpisuje Jakov Sedlar, tekst Dominik Sedlar, a Anu Frank igraju Lucia Stefania Glavich Mandarich i Karla Brbić.

K. T.


Pročitajte još: Izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ , Kompjutorska igrica Anne Frank


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,