Ana Kovačić: Gdje je Jasenaš?

Otvorenje izložbe ‘Gdje je Jasenaš?’ umjetnice Ane Kovačić održat će se u četvrtak, 21. travnja (20 sati) u zagrebačkoj Galeriji SC.
JasenašRiječ je o multimedijalnoj instalaciji koja sakuplja priče raseljenog sela i njegovih napuštenih kuća, prisjeća se nekadašnjih stanovnika i okuplja sadašnje. Na trenutke se doima dokumentarnom, na trenutke fikcionalnom, a ponekad nije sigurno gdje je Jasenaš, je li to određeno selo ili svako selo, je li Jasenaš svugdje gdje su raseljeni njegovi stanovnici i postoji li uopće?

‘Iako izložba ‘Gdje je Jasenaš?’ posjeduje svojevrsnu društveno angažiranu dimenziju, umjetnica se, unošenjem elemenata fikcije, od nje istovremeno i odmiče. Nju prvenstveno zanimaju intimne priče protagonista njezinih radova, kojima pristupa sa simpatijom, neskrivenom subjektivnošću i bez imalo pretencioznosti. Te obične ‘male’ priče stanovnika Jasenaša ispričane su u radu ‘Kuće priče’. Umjetnica odabire tri ruševne i napuštene kuće u selu, oko kojih, na temelju pripovijedanja jasenaških starosjedioca, gradi priču o raseljavanju tamošnjih stanovnika: ‘Tu je živjela Snježana. Njezin otac se zvao Miro, majka Milka. Još su imali sina. Poslije ovog rata su otišli. Ne znam gdje su. Ili su na ovaj kraj. Ili na onaj kraj.’
(iz predgovora, Mirna Rul)

Tagged: , , , , , , , , , , , ,