Ana Rucner: Glazbena poslastica na dubrovačkom Srđu

Dočekati prvi dan ljeta uz dvadesetak glazbenika te uživati u zvukovima, istovremeno sjetnim i strastvenim, jedinstven je doživljaj. Pozdrav ljetu, na prekrasnoj pozornici, u prirodi amfiteatra Excelsa Nekretnine, na dubrovačkom Srđu, okupio je nekoliko stotina posjetitelja. Već šesti put, u sklopu svog autorskog festivala Ana u Gradu, naša vrsna violončelistica, Ana Rucner, poklonila je Dubrovniku prvog dana ljeta u pet sati ujutro svoj koncert, koji je ovog puta bio potpuno drukčiji od svih dosadašnjih.Osim što je obilježila petnaestu obljetnicu svog umjetničkog rada, predstavila je i novi glazbeni pravac, u posljednje vrijeme svoju nepresušnu inspiraciju.

Vokalni ansambl Arije, bend Filipa Gjuda, violist Mario Rucner,  tenor Ivan Jelić kao dragi gosti svojim su glazbenim i vokalnim vještinama dodatno obogatili ovo jedinstveno događanje. Ana svake godine dio sredstava daruje u plemenite svrhe, a ove godine odabrala je mladu glazbenicu Karmen Maškarić, kojoj će pokloniti gudalo te joj je poželjela mnogo uspjeha na glazbenoj akademiji i karijeri.

‘Đelem, đelem’, ‘Kiko kiko’ i’ Androverdan’ samo su neke od tradicionalnih pjesama koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnim, osobito kad ih dodatno glazbeno oboje sjajni trubači, gudači i bend Filipa Gjuda, uz nježne zvukove čela i vokalne bravure Arija (bivše Ladarice). Romska glazba otkriva bogatu paletu emocija, a glazbenici su vjerno dočarali tugu, bol, strast i veselje, koja publiku zasigurno nije ostavila ravnodušnom. Rumunjska tradicionalna pjesma ‘Ko’ lijepi san & čardaš’, koju je Ana odsvirala u duetu s bratom Marijem, sjajno se uklopila u ovaj raznovrstan repertoar, a čelistica je na Srđu, osim sviranja, pokazala i vokalne kvalitete te s kolegom Ivanom Jelićem otpjevala romantičnu pjesmu ‘To je bila ljubav’ i dobila veliki pljesak.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, također je prisustvovao koncertu na Srđu te je izrazio zadovoljstvo što Ana Rucner svojim nastupima kontinuirano pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi. ‘Ana je nebrojeno puta promovirala ljepote Hrvatske i Dubrovnika u svijetu, a njezini koncerti iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja i tako potvrđuju njezin status sjajne glazbenice“, dodao je gradonačelnik.

‘Teško mi je opisati emocije koje me preplavljuju dok sviram na Srđu i osjećam nježne zrake prvog ljetnog sunca. Buđenje novog dana donosi nove izazove i prilike, a glazba je moj život i veseli me što ju mogu podijeliti s Dubrovčanima. Svake godine, svirajući na Srđu, okružena dragim ljudima, osjećam neizmjernu zahvalnost što mogu nastupati uz prvo ljetno sunce i obilježiti i Svjetski dan glazbe. Vjerujem da se ovogodišnji repertoar svidio publici i da će ovaj koncert ostati tradicionalan u ovom prekrasnom Gradu’, osvrnula se na nastup Ana Rucner i poželjela svima ugodno ljeto.

H. K.


Ana Rucner i časne sestre probudile masline iz stoljetnog sna


Ana Rucner: Redovnice nastupaju – prvi put na pozornici HNK


Ana Rucner: Humanitarni Pirati s Kariba i Đelem đelem

 
Tagged: , , , , , , , , , ,