Ana Rucner: Spot za 300 godina Sinjske alke

U Sinju je, u organizaciji Viteškog alkarskog društva, snimljen turističko promotivni spot povodom 300. obljetnice Sinjske alke.Ana Rucner-300 godina Sinjske alkePredstavnik organizatora Ivan Nasić istaknuo je kako su željeli napraviti projekt koji će probiti granice Hrvatske i u razgovoru s Anom Rucner došli su do ideje za snimanje spota koji bi bio na tragu nagrađivanih kakve je već snimala. Spot je sniman na atraktivnim lokacijama poput Sinjske tvrđave, utvrde Kamičak, Sinjskog hipodroma i aerodroma te u starom mlinu na rijeci Cetini.

Sudjelovali su alkari na konjima i alkarski momci u originalnim odorama, KUD Glavice i Zagrebačka filharmonija. Režirao ga je Darko Drinovac, produkciju spota potpisuje jedna od sudionica Ana Rucner, a glazbeni producent je Vlado Kalember. Korištena su djela Jakova Gotovca, Ivana pl. Zajca i Mojmira Čačije, u orkestraciji Thomasa Buritcha, koja se izvode uz pratnju Zagrebačke filharmonije.

Prema riječima redatelja Darka Drinovca, u spotu nema klasične naracije, sve što će biti zastupljeno slikom prati prvenstveno glazbu i pojavljivanje različitih izvođača, koji su doprinijeli ovoj vrlo kompleksnoj kompoziciji – od guslara pa do klape. Ana Rucner je glavna solistica koja nosi pjesmu i spaja različitost kompozicija klasične glazbe. Svi zajedno stvaraju glazbenu fuziju koja je popraćena slikom i ukomponirana među sinjske alkare na prepoznatljivim lokacijama Cetinske krajine, uz spoj snage glazbe i viteške igre.

Govoreći o ideji za produkciju spota, Ana Rucner spomenula je kako je prije četiri godine njezina prijateljica Mihaela Žanko, koja živi u Sinju, gledala njezin nastup uz video projekcije s hrvatskim prirodnim ljepotama i njima se oduševila. Predložila je Ani da napravi nešto slično i za Sinj. Osmislila je idejni koncept i predložila ga prije godinu dana Alkarskom društvu, na čelu sa Stipom Jukićem i Ivanom Nasićem, kojima se to svidjelo

M. P.


Vladimir Vrljić Ankin
Vladimir Vrljić Ankin: 300 godina Sinja i njegove slave

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,