Andrej Nikolaidis: Smjena straže

U izdanju zagrebačkog Algoritma objavljena je knjiga crnogorskog pisca i esejista bosanskih korijena Andreja Nikolaidisa ‘Smjena straže’.

Andrej Nikolaidis-Smjena stražeTo je izbor iz kolumni objavljivanih na portalu zurnal.ba. Kolumne uglavnom nisu materijal koji se ukoričuje, osim kada se radi o iznimnim autorima. A Andrej Nikolaidis to provjereno jest, i kao međunarodno akceptiran pisac i kao kolumnist koji je znao čak izazvati i diplomatske napetosti.

Andrej Nikolaidis je znatiželjan čovjek, zanima ga svašta: politika, antropologija, film, književnost, teologija, ekonomija, granice čovjeka i ideja… Pri tome ne pretendira da od svojih promišljanja izgradi jedinstven sustav ili narativ. On samo piše, hrabro, neugodno koliko to samo istina može biti, kao da tim izlaganjem i mukom otkupljuje svoju dušu. Svijet ovih kolumni je životan, bolan, ali kada ih Nikolaidis postavi u dijakroniju pruža stanovitu sjenu i smirenost, olakšanje koje razum i civilizacija, prosvjetiteljstvo, kolikogod nisu trenutno na cijeni, nude. I svijet rastrgan između utopija i realiteta, ljudske prirode i nasušnog terora civilizacije.

Premijerno predstavljanje knjige održat će se u subotu, 5. rujna na Festivalu Fališ u Šibeniku.

Nikolaidis je, između ostalih, objavio i proze: ‘Devet’ (u užem izboru za Nagradu Meša Selimović), ‘Odlaganje’, ‘Parezija’, ‘Dolaza’k i ‘Homo sucker: Poetika apokalipse’.

P. R.


Andrej Nikolaidis-Devet
Andrej Nikolaidis: Devet – u biblioteci Balkan noir

Tagged: , , , , , , , , , , , ,