Anin perivoj kao nekad

Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Gradom Samoborom i udrugom Oživljena povijest Samobora, unatoč lošem vremenu vratila je mnoštvo prisutnih na Anin perivoju u 19. stoljeće.Anin perivojem u prošlosti su šetali i neki od najpoznatijih književnika: Preradović, Vraz, Šenoa, Matoš. Na tom području Marko Vukasović napisao je himnu svih Samoboraca ‘Kod kapele Sv. Ane’, a tu su snimljeni i dijelovi kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Povijest se sada ponovila jer se sve to i ove godine osjetilo u proslavi Majalesa kojim je, recitirajući ‘Đulabije’, ponovno prošetao Stanko Vraz, kojega je utjelovio Milan Žegarac Peharnik. Đurđica Pleše Vujica zapjevala je ‘Kod kapele svete Ane’, ali i druge uglazbljene stihove, poput ‘Starinskih kapela’ kojima je opjevan Samobor. Plemićka mladež iz Zaprešića u svojim prekrasnim krinolinama i odorama, laganim, profinjeni koracima privukla je i ostale posjetitelje da nauče neke od koraka nekadašnjih salonskih plesova.

Već niz godina tradicija se polako obnavlja, park šuma i staze se sustavno uređuju, a ni Tancplac više nije prazan. Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten naglasila je: ‘Zahvaljujući podršci Grada Samobora, koji je sufinancirao 75% troškova, izrađen je glavni projekt krajobraznog uređenja Anin perivoja. Ishođene su potrebne suglasnosti i potvrde glavnog projekta od nadležnih javnopravnih tijela. Sada slijedi prijava projekta na natječaj koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.’ Hrvoje Frankić, pročelnik za gospodarstvo nadodao je:’ Veselim se trenutku kad će Anin perivoj od šume ponovno postati gradski park u kojemu će uživati i Samoborci i Zagrepčani’.

Svemu je prethodilo kićenje majuša kod dva izvora vode na Vugrinščaku i Tepcu s učenicima OŠ Bogumil Tonija. Ovogodišnjem majalesu prisustvovali su i županijski pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Ante Mandarić te pročelnica za zdravstvo Ksenija Čuljak, Samoborska narodna garda, udruga Etno-fletno, predstavnici Hrvatskih šuma te Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje i brojni drugi Samoborci kojima je stalo da cijeli prostor ponovno oživi i vrati svoj stari sjaj. Na kraju su svi prisutni uživali u projekciji filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

Ž. Š.

Tagged: , , , , , , , ,