Anka: Prvi hrvatski vilinski film

Zagrebačka premijera dugometražnog igranog filma nastalog prema jednom od najpoznatijih romana Mate Lovraka ‘Anka Brazilijanka’ zakazana je za 20. veljače.

 

Nakon toga filmska ekipa kreće na turneju po nezavisnim kinima te će nazočiti lokalnim premijerama u Bjelovaru, Petrinji, Krapini i Čakovcu. Film u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje kreće 23. veljače.

Četrdeset godina nakon ekranizacije romana ‘Vlak u snijegu’ Mate Lovraka, inspiriran Lovrakovim djelom i bićima hrvatske mitologije, u kina dolazi prvi hrvatski vilinski film ‘Anka’, bajka za djecu i odrasle. Priča je to o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice, te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište.

Režiju potpisuje Dejan Aćimović, a u glavnim ulogama, uz desetogodišnju Cvitu Viljac, pojavljuju se francuski glumac, nogometna legenda Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žurić i brojni drugi.

Scenarij potpisuje Tatjana Aćimović, direktori fotografije su Svetomir Pajić i Vincent Richard, montažer je Vladimir Gojun, scenograf Ivo Hušnjak, a za glazbu je bio zadužen Livio Morosin. ‘Anka’ je nastala u produkciji DA filma iz Hrvatske i francuske kuće Cantos Bros te u koprodukciji s HRT-om. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-A, a podržan je i od strane Programa MEDIA. Za distribuciju je zadužen Blitz.

Uz ekipu filma, te glumca Erica Cantonu, zagrebačkoj premijeri nazočit će i umjetnički savjetnik na filmu Thierry Arbogast, koji je dao izuzetno važan doprinos cjelokupnom vizualnom identitetu, posebno svijetu fantastike. Ovaj poznati francuski direktor fotografije čest je suradnik francuskog redatelja Luca Bessona (Leon profesionalac, Peti element, Nikita), a radio je i s Brianom De Palmom (Femme Fatale) i Emirom Kusturicom (Crna mačka, beli mačor).

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , ,