Antičke filmske večeri: Maciste u Dolini kraljeva

Maciste 2Večeras, ponedjeljak 24. veljače u 20 sati na rasporedu je projekcija filma ‘Maciste u Dolini kraljeva’ iz 1960. godine talijanskog redatelja Carla Campogalliania, koji se prikazuje u sklopu Antičkih filmskih večeri u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Film je sniman u zagrebačkoj Dubravi 1960. godine, što je i jedini put da je kod nas u Hrvatskoj snimljen film o starom Egiptu. U glavnoj ulozi se pojavljuje Mark Forest, akcijski superstar 1960-ih, oživljujući talijanskog junaka Macistea koji se prvi put pojavljuje još davne 1914. u slavnom filmu ‘Cabiria’ redatelja Giovannia Pastronea. Film je bio toliko uspješan da je s Markom Forestom snimljeno još sedam nastavaka.

Iako spada u tzv. peplum žanr i stoga je učestalo smatran b-filmom, u zbilji je zaista dojmljiva rekonstrukcija starog Egipta iz doba perzijske okupacije (6.st.pr.Kr.), sniman na originalnim lokacijama u Egiptu, eto i zagrebačkoj Dubravi, ipak i danas ostavlja bez daha svojom jednostavnom kolosalnošću. Film je obilovao zvjezdama baš toga doba, a u jednoj manjoj ulozi pojavljuje se i Zvonimir Rogoz, hrvatski kazališni i filmski glumac i redatelj.

I. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,