Anto Magzan: Barcelona Light&Shade (izložba fotografija)

U Galeriji ULUPUH-a u Zagrebu, u utorak, 19. veljače (19 sati) bit će otvorena izložba fotografija Ante Magzana pod nazivom ‘Barcelona Light&Shade’ kao nastavak ciklusa započetog izložbom ‘Sydney Light&Shade’ 2012. godine u istom prostoru.Tijekom posljednjih sedam godina autor stvara portrete različitih gradova oslanjajući se na istraživanja u crno-bijeloj fotografiji. Magzan dovodi kontraste do samih granica raspoznatljivosti i unosi dugogodišnje iskustvo u reportažnoj fotografiji kako bi stvorio jedinstvene biografije gradova – njihova urbanizma, znamenitosti i zapostavljenih, perifernih detalja, stanovnika, posjetitelja – bilježeći spontane i nerežirane situacije u vlastitoj interpretaciji. Stvara viziju urbanih općih mjesta kao sukoba svijetla i sjene. Autorovim riječima: ‘Bez kolorita grad je sveden na liniju i obris čime mu se ne oduzima, već izoštrava fokus na detalj i trenutak.’ Barcelona koja je poznata po svojoj arhitekturi i živopisnom životu ulice dobiva drugu dimenziju u fotografiji gdje biva lišena boja koje su njezin najprepoznatljiviji dio.

Izložene fotografije snimljene su za vrijeme najturbulentnijeg perioda u novijoj katalonskoj povijesti, na Dan Katalonije 2017., tjedan dana prije referenduma za katalonsku neovisnost i prikazuju trenutke slavljenja nacionalnog identiteta. Upravo zbog toga možemo govoriti o ispreplitanju umjetničkog i fotoreporterskog diskursa čime fotograf slavi ne samo vizuru grada već i one koji u njemu žive. Fotografija dakako ne može stvoriti i odrediti naš moralni i politički stav, ali može uvelike sugerirati i ojačati neko određeno gledište, unatoč istodobno simpatizerskim i distancirajućim kvalitetama fotografije. Proslava katalonske povijesti i identiteta zabilježena je tako brojnim sretnim licima, nacionalnim obilježjima, transparentima, a kompozicija te izmjena svjetla i tame kao da odražava odluku katalonskog društva.

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici. Od 2006. godine surađuje s Večernjim listom u kojem se profilirao fotografirajući portrete i teme iz kulture i mode. Stalni je suradnik fotoagencije Pixsell od 2009. do 2017. godine nakon čega djeluje kao samostalni umjetnik (freelancer). Nominiran je za nagradu u kategoriji ‘Kultura’ na natječaju Hrvatske novinske fotografije 2011. i 2014. godine te u kategoriji ‘Arhitektura’ na natječaju Photodays 2014. Na 37. Zagreb Salonu 2016. godine za fotografiju ‘Smoker’ osvaja treće mjesto u kategoriji ‘Crno bijele fotografije’ i ‘Honorable Mention’ Fotokluba Zagreb za fotografiju ‘Kroz ušicu igle’. Na 38. Zagreb Salonu 2018. godine fotografija ‘Snijeg’ u kategoriji ‘Ulične fotografije’ prima ‘Honorable Mention Photographic Society of America’, a iste godine ciklus fotografija ‘Barcelona Light&Shade’ nagrađen je srebrnom medaljom u kategoriji ‘Black & White’ povodom Street Photo Awards. Surađuje s brojnim hrvatskim dizajnerima te je autor mnogobrojnih umjetničkih portreta renomiranih slikara, kipara, glumaca, fotografa, pjevača, političara i ostalih javnih ličnosti. Do sada je izlagao na šest samostalnih i više od trideset skupnih izložbi. Član je ULUPUH-a od 2014. godine, a početkom 2015. postaje članom HZSU-a.

Samostalne izložbe

2019. ‘Barcelona Light&Shade’, Galerija ULUPUH, Zagreb; 2015. ‘Kroz ušicu igle’, KIC, Zagreb; 2014. ‘Experiment’, Galerija ULUPUH, Zagreb; 2014. ‘Zlatne godine, sportaši nekad i sad’, Galerija Modulor, Zagreb; 2012. ‘Sydney Light&Shade’, Galerija ULUPUH, Zagreb; 2011. ‘Reminiscencije na Modni ormar’, Medijateka Francuskog instituta, Zagreb; 2010. ‘Give me five’, Galerija Stančić, Zagreb.

A. M.


Tagged: , , , , , , , ,