Arheološka izložba u Belom Manastiru

U predvorju Centra za kulturu grada Belog Manastira do kraja ožujka postavljena je izložba na kojoj se mogu vidjeti rezultati višemjesečnog arheološkog istraživanja na trasi i izvan trase buduće autoceste između Belog Manastira i Svilaja.
Beli Manastir-izložba JasaLokalitet Jauhov salaš (skraćeno Jasa) istraživali su brojni arheolozi pod vodstvom Sanjina Mihelića i Anite Ivanković (Arheološki muzej Zagreb). Istražene su 22 kuće i 11 grobova od pretpovijesti i antike do srednjeg vijeka. Upravo ovo posljednje razdoblje, datirano od 11. do 14. stoljeća, povezuje se s boravkom istočnih Germana. Među pedesetak predmeta od keramike, kamena, kosti i metala, izdvojeni su predmeti pokojnice (kopča, nakit, češalj) na čijoj se izduženoj lubanji može vidjeti običaj deformiranja lubanje povezivanjem trakama u djetinjoj dobi.

Uz artefakte, izložba obiluje fotografijama, na kojima valja izdvojiti 3D vizualizaciju kuća, uvećane fotografije predmeta i terenskog rada, te prateće tekstove. Zanimljivo je da je ova izvrsna i odlično postavljena izložba zagrebačkog Arheološkog muzeja, među posjetiteljima izazvala raspravu o nužnosti gradnje prigodnog muzeja u Belom Manastiru.

Olga Vujović / Foto: AMZ

Tagged: , , , , , , , , , ,