Arhitekti vladaju Venecijom

15. međunarodna izložba arhitekture u Veneciji trajat će od 28. svibnja do 27. studenog i okupit će 88 sudionika iz 37 zemalja. Ova bijenalna izložba postaje sve popularnija među arhitektima i ljubiteljima arhitekture, tako da i ona od nedavno traje pola godine, poput znatno starije i popularnije bijenalne izložbe likovne umjetnosti (popularno nazvana samo Venecijanski bijenale).
we need it-we do it -  to trebamo-to radimoKurator izložbe čileanski arhitekt Alejandro Aravena predložio je naslov  ‘Reporting from the Front’ odnosno ‘Izvješće s bojišnice’, kako bi potaknuo projekte koji se bave istraživanjem  novih granica kao dokaz vitalnosti arhitekture.

Na javni poziv našeg Ministarstva kulture za nastup na Bijenalu pristigle su četiri prijave, a odabrana je ona koju je poslao tim na čelu s Dinkom Peračićem (Miranda Veljačić, Emina Višnić, Slaven Tolj, Dinko Peračić) s projektom ‘we need it-we do it/ to trebamo-to radimo.’ U svojem prijedlogu autorski tim je predložio rekonstrukciju triju građevina u Zagrebu, Rijeci i Splitu, koje bi trebale postati mjestima dinamčnih društvenih interakcija. Tako su odabrane ‘zgrade na bojišnici’: bivša tvornica Jedinstvo u Zagrebu, zgrada H bivše tvornice Viktor Brnčić u Rijeci i Dom mladih u Splitu. Hrvatski ‘paviljon’ bit će u Arsenalima, koji uz Giardine s nacionalnim paviljonima, okuplja većinu sudionika Bijenala. Uz ova dva izlagačka prostora, pojedini sudionici će biti u nekoj od venecijanskih palača, a kolateralni događaji obično su  raspoređeni  po cijeloj Veneciji (poput, primjerice, izložbe posvećene Zahi Hadad). Dobitnik Zlatnog lava za arhitekturu je Paulo Mendes da Rocha, a njemu će se nagrada, kao i nagrade pojedincima, dodijeliti na otvorenju 15. Bijenala arhitekture 28. svibnja.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , , , , ,