Arhitektica Hrvojka Paljan: Projektiranje u skromnim uvjetima

U četvrtak, 10. prosinca (18 sati) u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, održat će se predavanje arhitektice i urbanistice Hrvojke Paljan naziva ‘Projektiranje u skromnim uvjetima’ o arhitektonsko-urbanističkom razvoju naselja Galženica jug – Gorica III.Arhitektica Hrvojka Paljan autorica je zgrade Doma kulture u naselju Galženica u Velikoj Gorici u kojoj se nalaze knjižnica, manja koncertna dvorana te istoimena galerija. Također, autorica je i Trga Stjepana Radića te urbanističkog rješenja naselja Galženica jug – Gorica III.

U svom javnom predavanju prezentirat će arhitektonsko-urbanistički razvoj ovoga naselja, sa stanogradnjom, javnim i zelenim površinama te kulturnim sadržajima. Kod projektiranja naselja, vodila se postulatima tzv. urbane sociologije i njemačkim uzorima planiranja grada, promišljajući prostor kao mjesto susreta, društvene interakcije i socijalizacije njegovih stanovnika.

Hrvojka Paljan rođena je u Malim Zdencima, Daruvar. Završila je V. gimnaziju u Zagrebu te diplomirala na Arhitektonskom fakultet u Zagrebu, u klasi Nevena Šegvića 1966. godine. Od 1966. do 1970. djelovala je u Njemačkoj, a potom u Zagrebu u G. P. Industrogradnja. Pretežno se bavila projektiranjem višestambenih zgrada, gdje je posebnu pozornost posvetila iznalaženju jednostavnih i racionalnih rješenja u skladu s tehničkom mogućnosti izvedbe stanova. Objavljivala je radove u časopisu Revija za sociologiju iz područja urbane sociologije. Bila je polaznik Akademije za likovne umjetnosti u Salzburgu u Austriji 1981. godine. Sudjelovala je u radu Konferencije Ujedinjenih naroda o gradovima i naseljima (Habitat II) u Istanbulu 1996. godine.

A. V.


Tagged: , , , , , , ,