Arhitektonski projekt Dvije Palače u Zadru

U Oris Kući arhitekture u Zagrebu predstavljen je projekt ‘Dvije Palače u Zadru’, arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića.Na njihovu YouTube kanalu može se pogledati i razgovor arhitekata s moderatorima Idom Križaj Leko i Krešimirom Damjanovićem, koji je sniman u Providurovoj palači u Zadru.

Izložbeni postav je vizualni dijalog segmenata fotografija dvojca Bosnić+Dorotić, nastalih tijekom snimanja obnovljene Providurove palače, s gotovo slučajnim izborom dokumentarnih snapshot fotografija arhitekta Igora Pedišića, snimanih svakodnevno, tijekom dugogodišnjeg izvođenja svih faza projekta.

Autori uspostavljaju fotografski suodnos formatom, motivima i tehnikom: hipertrofirane stilizirane fotografije razgovaraju s malim foto zapisima s gradilišta, visoka rezolucija profesionalne fotografske opreme stavljena je nasuprot običnog mobitela, uglancani perfekcionistički kadrovi zauzdani su prašnjavim i mračnim scenama s gradilištima.

Statične, minimalističke i geometrijske sekvence detalja i kadrova iz Providurove palače autora Bosnić+Dorotić pretjerano su uvećane kako bi preuzele i osvojile prostor galerije izmještajući posjetitelja u sasvim novi ambijent. Kolažiranjem izrezaka zidovi galerije oblažu se foto tapetama, kadrirajući novoprojektirane prostore palače u asocijativne trenutke koje posjetitelj prepoznaje. Kao svojevrsni kontrapunkt nadopunjuju ih male kvadratične forme Pedišićevih fotografija, koje dokumentiraju proces izvođenja, rušenja i građenja. Pedišićeva nepregledna doku foto-arhiva pohranjena u memoriji mobilnog telefona nastaje usput, u prolazu kroz nered gradilišta i radnika, iskreno i nerežirano bilježeći dinamiku i nepredvidivost tijeka gradnje.

Finalno, uređeno i visoko estetizirano svojevrsni je pozadinski paspartu scenama dnevnički uhvaćenog, usputno zabilježenog, duhovitog i ironičnog, stvarajući pomalo začudan mozaik koji reflektira i konfrontira prije i poslije, tijek i konačnost, grubost i rafiniranost te kompleksnost izgradnje kao i ljepotu završenog projekta.

Providurova palača u Zadru zajedno s Kneževom palačom čini integralni arhitektonski sklop i novu gradsku instituciju nazvanu Dvije palače.

Ovaj novi kompleks umjetnosti i kulture, suvremena intervencija u obnovljenim baštinskim palačama s ambicijom kulturnog dnevnog boravka grada Zadra i nacionalno relevantnog središta kulture i umjetnosti, jedna je od najnagrađivanijih domaćih arhitektonskih realizacija unazad desetak godina.Za rekonstrukciju Providurove palače autori projekta, arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, nagrađeni su godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić“za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, godišnjom nagradom Vladimir Nazor, Ministarstva kulture i medija, za najbolje umjetničko ostvarenje u polju arhitekture, jednim od tri posebna priznanja u kategoriji Arhitektura na Salonu arhitekture u Novom Sadu 2022. te nominacijom za Piranesi Award 2022. Providurovoj palači dodijeljena je i nagrada za Kulturnu atrakciju godine na Danima hrvatskog turizma 2022. Projektu ‘Dvije palače’ je na ovogodišnjim 22. Danima Orisa dodijeljena i Oris nagrada za izuzetan arhitektonski projekt.

Iva Letilović i Igor Pedišić diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Do 2007. godine, kada započinju suradnju u okviru arhitektonskog ureda AB forum, djeluju unutar vlastitih arhitektonskih praksi. Aktivno su prisutni na arhitektonskoj sceni s nizom realizacija, natječaja, izložbi i projekata. Igor Pedišić predavao je Dizajn i vizualne komunikacije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Iva Letilović izvanredna je profesorica na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije u Splitu.

Bosnić+Dorotić su Maja Bosnić i Ivan Dorotić, fotografski dvojac koji posljednjih deset godina zajedno djeluje i stvara na polju autorske fotografije suvremene arhitekture. Pokretači su i urednici portala o suvremenoj vizualnoj umjetnosti i kulturi Vizkultura.hr. Njihove suradnje s arhitektonskim studijima i klijentima u kulturi i umjetnosti, uz fotografske angažmane, proširuju se strategijama komunikacije, kreativne direkcije i medijske promidžbe.

T. R. / Foto: Marko Čolić i Oris


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,