Ovaj blog Autentika, koji ispisuje Željka Balja, opisuje kako kroz putovanja i uzajamno djelovanje ljudi, mjesta i proizvoda možemo ponešto naučiti o turizmu i održivoj perspektivi.Dolaskom nižih temperatura, živnuli su vinogradi, voćnjaci a i sami ljudi. Kako je to povezano s turizmom? ‘Turizam su ljudi’. A praksa i terenski obilasci potvrđuju teoriju!
Bogata ponuda s kojom se mogu ponositi i razvojem ruralnog turizma, kojeg čine stanovnici, seoski način života, aktivnosti koje se provode na selu kroz poljoprivredu, odlike su Vrta Hrvatske – divnog nam Međimurja.
Razvijanje seoskog turizma, kroz poticajne programe i potporu općine, turističke zajednice i ostalih lokalnih interesnih skupina Međimurja, rezultira produljenjem sezone, a to znači da su im kapaciteti puni i to kroz lipanj, srpanj i kolovoz, što nam itekako potvrđuje da nije sve u ‘suncu i moru’.
Iznenađenost domaćina radi zainteresiranosti turista za ovakav vid turizma, mene zapravo i ne čudi. Rad i trud cijele zajednice, daje konačne rezultate. A i tko uopće poželi ići u onu morsku ljetnu vrevu, kad ovdje zaista možeš dobiti sve što ti treba za zasluženi godišnji odmor.
Razvoj cjelovite ponude, motiviranje mladih za ostanak na selu, edukacija, ulaganje u promociju, proizvode, podizanje kvalitete smještaja, poboljšanje infrastrukture, je ono, što čini Međimurje poželjnom – ljetnom destinacijom.
U današnje vrijeme stresa i modernog načina života, Međimurje za mene predstavlja opuštajuću simfoniju za srce i dušu. Uživanje u hrani, opuštanje uz pogled na vinograde, gibanje i rekreacija, dobra zabava uz tradicionalne običaje i druženje s domaćinima, u mirnom i čistom okruženju, malo bi bilo reći, je dobar primjer prakse kako kreirati cjelovitu turističku ponudu prema potencijalnom i individualnom gostu.
Svjesnost, da su očekivanja potrošača za prirodnim izvornim proizvodima te dobrom pričom u sve većem porastu, Međimurci su dobro iskoristili za svoj mjesni identitet, i to su turisti prepoznali. Ima neka tajna veza….Veza između ljudi, mjesta i proizvoda…
Konkretnijom ilustracijom doživljenog, opisat ću kroz fotografije onih posebnosti, koje sam imala priliku obići u tijeku komisijskog Ocjenjivanja kandidata za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2015. godine. To je jedinstveni godišnji nacionalni projekt ocjenjivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava (OPG-a), poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, te tradicijske gastronomije ruralnih područja Republike Hrvatske, kojeg organizira udruga – Klub članova Selo (KČS).
S ciljem promocije tradicijskih sadržaja i povezivanja najznačajnijih projekata i subjekata i unaprjeđenja ruralnog turizma, mr.sc. Dijana Katica dr.med.vet, pred nas nije stavila nimalo lagan zadatak. Krenuvši s Međimurskom županijom, zabilježili smo s našim fotoaparatima neke od članove te zajednice – OPG Zadravec Siranu ‘Opor’, OPG Tatjane Šardi ‘Medeni vrt’, Poljoposavec d.o.o. te vinsku kuću ‘Turk’.
Vjerujemo da ćete uživati u pogledu i živim bojama, isto koliko smo i mi uživali. Za doživljavanje svih blagodati ovog kraja, preporučujem sjednite na bicikl (alt. auto) i krenite put Međimurja. Neka vam zasviraju boje, mirisi i okusi – za srce, dušu i tijelo. A mi se vraćamo opet i nastavljamo tamo gdje smo stali. Istražit ćemo što se još da zabilježiti našim objektivima.
Željka Balja
Apsolventica sam na Fakulteti za turizem, Univerze v Mariboru u Brežicama, sveučilišnog programa – turizam. Na Erasmus praksi u Hrvatskoj i Mađarskoj spoznala sam svijet vina, gastronomije i kulture stola te tako dalje svoja znanja iz teorije i prakse nadogradila i kroz WSET (Wine and Spirit Education Trust) edukaciju prvog stupnja u Wine Academy Croatia. Demonstratorica sam na ‘Fakulteti za turizem’ za predmete komunikologija i komuniciranje i etika u turizmu. Suradnik sam na projektu „Produkti podpore promocije trajnostnega turizma Logarske doline“ te zastupnica za Hrvatsku i Sloveniju za Adrianet.hu i VinOliva Kft. Kroz udrugu G.E.T. i Centar za razvoj vinskog turizma, sudjelujem na konferencijama kao voditelj programa, te time usko povezujem svoje područje znanja i prakse, kao budućeg diplomanta turizma.