Autentika: Preko facebooka do domaćih namirnica

Grupa Autentika – volim domaće koju ste možda zamijetili na facebooku, kreirana je u veljači, a pokrenula ju je Željka Balja, diplomantica turizma iz Zagreba, promotorica i autorica na blogu Autentika. Oko vizualnog identiteta pripomogla je Slavonka Andreja Vidović.Ova facebook grupa od samog je početka tematski opredijeljena s proizvodima radi lakšeg snalaženja, a u noj je oko 150 renomiranih proizvođača (OPG-a, udruga, obrtnika i ostalih proizvođača te trgovina voćem i povrćem). Imaju oko 6400 korisnika, zadovoljnih s pruženim uslugama dostave do vrata te svim potrebnim informacijama koje direktno mogu dobiti putem ove grupe.

Novi članovi i proizvođači se pridružuju svaki dan. Neki nazovu i objasne situaciju da bi se rado odazvali i plasirali svoje proizvode kupcima, ali da još čekaju propusnicu. Proizvođači iz udaljenijih krajeva su se organizirali pa tako dostavnim službama šalju pakete do vrata kupaca, a neki su u potrazi za dodatnim vozačima s propusnicom za određena područja kako bi stigli odgovoriti na brojne upite. Svaki dan pristižu pohvale za grupu, putem poruka, poziva ili objavama u grupi, ali ih ne objavljuju jer smatraju da je dobro zadržati smisao grupe i istaknuti samo potrebne informacije o proizvodima i proizvođačima te je zbog istog kreiran pravilnik u grupi kako bi se svi lakše snašli.

Svakim danom više od 10 sati dajem svoj obol u grupi, pomažem i administriram, komuniciram s proizvođačima te ažuriram podatke. Trudim se svakodnevno spajati sve strane Lijepe naše, od istoka do zapada i sjevera do juga, a u grupi je uvijek živo, jer imaju osobu na koju mogu računati da će im u kratkom roku dati potreban odgovor ili pomoć. Ono što se očekuje u travnju je i dalje povećana potreba za domaćim povrćem i voćem te naravno jajima i šunkicama’, kazala je Željka Balja.Zadnjih dana uveliko pomažu i liste OPG-a koje su objavili pojedini gradovi na svojim službenim stranicama, a ona ih je prenijela u svojoj grupi kako bi im vidljivost bila veća.

Vjerujem da svi možemo na neki svoj način pomoći, a društvene su mreže idealan alat za tako nešto. Moja je usluga u potpunosti besplatna i pomoć pružam od srca svima koji je trebaju u ovim trenucima, a i nakon prolaska istog. Interes za daljnjim informacijama su pokazali i članovi grupe putem ankete provedene u grupi pa sam u pripremi i s drugim dodatnim aktivnostima i istoimenom facebook stranicom’, dodala je Željka Balja.

P. R.


Tagged: , , , , , , , , ,