Autobiografija Bona Voxa u izdanju Profila

U izdanju Profila, 12. svibnja izlazi hrvatski prijevod autobiografije Bona Voxa, frontmena irskog benda U2, ‘Surrender – 40 pjesama, jedna priča’.Prijevod potpisuju Lada Furlan Zaborac i Mihaela Velina, a hrvatsko je izdanje objavljeno u suradnji s Bonovim američkim izdavačem Knopfom, dijelom grupe Penguin Random House. ‘Surrender’ sadrži prijevode pjesama benda U2, 24 stranice fotobloka, 40 Bonovih crteža, naslovnicu koju je Bono dizajnirao te svojom rukom ispisao hrvatski prijevod podnaslova. Prijevod knjige, prijevode pjesama te hrvatsku prilagodbu naslovnice pregledao je strogi Bonov tim. Po želji autora, na svim je stranim tržištima naslov knjige ostao u izvorniku, a u izvorniku su i svi naslovi 40 poglavlja knjige koji nose naslove 40 pjesama U2.

Bono je u ovoj knjizi na više od 600 stranica detaljno opisao svoj život, od odrastanja u Dublinu, preko iznenadnog gubitka majke kad mu je bilo samo 14 godina, pa do humanitarnog rada i senzacionalnih turneja jednog od najistaknutijih rock bendova na svijetu s više od 170 milijuna prodanih albuma.

Epizodična i bez zadrške, introspektivna i prosvjetljujuća, ‘Surrender’ je priča o izuzetnom životu koji je Bono proživio, izazovima s kojima se suočavao te prijateljima i obitelji koji su ga oblikovali.

Iznad svega, ‘Surrender’ je ljubavna priča napisana supruzi Ali, u koju se zaljubio još kao srednjoškolac i koju je na prvi spoj pozvao istog tjedna kad je bend održao prvu probu. Alison Stewart okosnica je i nit vodilja svakog važnog prizora u ovoj drami, uključujući treći čin u koji sad ulaze, s više pitanja nego odgovora o tome za što se boriti i kad se predati.

Bono Vox, rođen je kao Paul David Hewson, odrastao je u sjevernom Dublinu s ocem katolikom i majkom protestanticom u vrijeme jačanja sektaškog nasilja u Irskoj. Praznina koja je ostala nakon što je s 14 godina izgubio majku oblikovat će njegovu potragu za obitelji.

Život je započeo osjećajući se prosječnim, ali na kraju će se čitav taj život suprotstavljati predodžbi da je itko prosječan.

Tijekom četiri desetljeća U2 se iz skupine nadobudnih tinejdžera preobražava u jedan od najvećih bendova na svijetu koji već četiri desetljeća puni stadione, a Bono se od povremenog aktivista razvija u neumornu silu koja se bori za otpis dugova siromašnih zemalja i nagovara vlade, pogotovo vladu SAD-a, da reagiraju na globalnu zdravstvenu krizu izazvanu AIDS-om.

Knjiga se u pretprodaji (do 12 svibnja) može naručiti u svim knjižarskim lancima i na www.profil.hr po cijeni od 26,30 eura.

Bono je tu u trenutku rođenja PEPFAR-a, Predsjednikova hitnog plana za pomoć u borbi protiv AIDS-a. U to je vrijeme to bila najveća zdravstvena intervencija u povijesti medicine u borbi protiv jedne bolesti. Aktiviste nevladine organizacije ONE, čiji je suosnivač, Bono opisuje kao ‘faktiviste’, a sestrinsku organizaciju (RED) kao ‘početničku drogu’ koja te navuče na aktivizam.

Obožavatelji grupe U2 saznat će što je, prema njegovu mišljenju, razlog zašto je bend ostao zajedno unatoč desetljećima osobnih previranja i vatrenih kreativnih nesuglasica, a uz to će pronaći ključ za otključavanje značenja njihovih najpopularnijih i najutjecajnijih pjesama.

Otvaraju nam se vrata u Bonov unutrašnji život. Jedna je od stalnih tema traćenje ljudskog potencijala, kao i njegova vjera, koju opisuje kao razlikovanje signala od buke, ‘tih glasić’ koji najglasnije čuje u svojem braku, glazbi i u borbi protiv ekstremnog siromaštva.

I. K. / Foto: Profil


Tagged: , , , , , , ,