Automobilistička izložba: Zagreb na kotačima

U Muzeju grada Zagreba do 23. svibnja može se pogledati izložba pod nazivom ‘Zagreb na kotačima’.Ove godine se obilježava 115. obljetnica postojanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba. Naime, 1906. godine u Zagrebu je osnovan automobilistički klub, a tu tradiciju danas nastavljaju HAK i HAKS.

Na izložbi je predstavljen Zagreb s početka 20. stoljeća. Što se pojavom automobila mijenja u kulturnom i gospodarskom životu Zagreba? Kakva je tada bila sociološka slika društva? Što je pozitivno, a što negativno automobil donio gradu? Tko su bili prvi vlasnici? Kako su građani reagirali na novo prijevozno sredstvo? Je li postojala automobilistička kultura? Kako su se polagali vozački ispiti? Jesu li žene smjele voziti? Tko je bila prva žena s položenim vozačkim ispitom? Dobiva li automobil, osim korištenja u praktične svrhe (skraćuje vrijeme dolaska na odredište), i drugu ulogu – onu sportsku?

Sve to prikazano je kroz fotografije (veći dio nikad viđenih) i artefakte, a u dvorištu Muzeja izloženo je nekoliko starih automobila. Na izložbi su prezentirane i brojne memorabilije i artefakti: knjige, katalozi, prospekti, novine, novinski isječci, vozačke dozvole, medalje, pehari, značke, motocikli i bicikli.

Izložene su i originalne igračke (dječji automobili na pedale i auto modeli) iz razdoblja 1940.–1960., benzinske crpke, bista Ferdinanda Budickog, lutke s originalnom odjećom s automobilističkih utrka tog vremena, kacige, rukavice… Prikazan je i video materijal ‘Društveni događaji u Zagrebu iz 1920-tih i 30-ih’.

Organizatori izložbe su Muzej grada Zagreba i Udruga Starodobnih automobila – Muzej Ferdinand Budicki. Autor izložbe je Valentino Valjak, a koordinatorica izložbe Vesna Leiner.

T. R.Tagged: , , , , , , , , ,