Autorske bure predstavljaju Noru Verde

Gradska knjižnica Bakar u ponedjeljak, 26. ožujka, od 19 sati ugošćuje književnu večer sa zapaženom hrvatskom spisateljicom, novinarkom i aktivisticom Norom Verde.Spisateljica se u Bakru nalazi na književnoj rezidenciji u organizaciji Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture kako bi, nadahnuta Bakrom, napisala kratku priču. Ta će priča u rujnu 2018. biti objavljena s još 14 kratkih priča autora i autorica regije koji će također boraviti na književnim rezidencijama na 14 lokaliteta duž kvarnerske obale i otoka.

Književne rezidencije organizirane su u okviru programskog pravca Lungomare Rijeke 2020 – EPK. Lungomare je ujedno i kulturno-turističke ruta u nastajanju a povezat će Mošćeničku Dragu, Lovran, Volosko, dvije lokacije u Rijeci, Kostrenu, Bakar, Crikvenicu, Zebar, Bašku, Lopar, Beli, Cres, Mali Lošinj i Susak. Na tim će lokacijama do 2020. nastati 15 suvremenih umjetničkih djela odnosno site-specific intervencija u javnom prostoru.

Književne rezidencije i kratke priče koje će na njima nastati prvi su korak u interpretaciji tih mjesta, a poslužit će kao inspiracija suvremenim umjetnicima u nastanku njihovih umjetničkih djela. Za vrijeme boravka na svakoj od rezidencija s autorima i autoricama bit će organizirane književne večeri pod nazivom ‘Autorske bure’ prva od kojih je nedavno održana u riječkom Book Caffeu ‘Dnevni boravak’, s bosanskohercegovačkim piscem Farukom Šehićem.

Nora Verde (Antonela Marušić) rođena je 1974. godine u Dubrovniku. Književnom praksom počinje se baviti kao studentica, kada objavljuje prvu knjigu poezije ‘Sezona bjegova’ (1994). Poeziju objavljuje u zbornicima i časopisima Vijenac, Homo Volans, Zadarska smotra, Zadarski list i drugdje. Autorica je prozne knjige ‘Posudi mi smajl’ (2010) i romana ‘Do isteka zaliha’ (2013) koji je 2016. u Sloveniji objavljen pod naslovom ‘Do razprodaje zalog’. Godine 2016. izdaje i knjigu kratkih priča ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’.

Priče su joj objavljene u zborniku ‘Pristojan život (lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu)’, knjizi ‘Zagreb Noir’ te zborniku ‘Biber, kratke priče na temu pomirenja’. Od 1998. radi kao novinarka i urednica u dnevnim i tjednim novinama te u neprofitnim medijima u sektorima kulture, glazbe, televizije, civilnog društva, ljudskih prava i nezavisnih medija. Članica je uredništva hrvatskog feminističkog portala Vox Feminae, a članica je i Hrvatskog društva pisaca te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

J. A.


Tagged: , , , , , , , , , , ,