Bacači sjenki: Sve je u novcu

Projekt ‘Sve je u novcu’, sudionička stručna radionica za osobno obogaćivanje kazališne skupine Bacači sjenki, bit će izveden 25. i 26. rujna (20 sati)u prostoru zagrebačkog Pogona na Trnjanskom nasipu.Ovaj work in progress projekt bavi se odnosima društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cjelokupnoj društvenoj razmjeni.

Bankarsko-financijska ‘revolucija’ na svjetskom tržištu dala je koncept projektu koji u stvarnom vremenu prati paralelne financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice na okoliš, na živote pojedinaca, na države, državne sustave i njihove segmente, na privredu i gospodarstvo. Polje istraživanja projekta trenutno su zemlje poput Hrvatske, Italije, Slovenije… Tijekom projektnog istraživanja kontinuirano se prikupljaju svjedočanstva o osobnim iskustvima s novcem, oko novca od investicija, stjecanja, obogaćivanja, nasljeđivanja, osiromašenja, loše financijske sreće do odricanja od materijalnog i financijskog ili općeg bašmebrigizma. Gradovi Trst, Zagreb, Kopar, Bitola poprišta su tih istraživanja (prikupljanja svjedočanstava), razgovora sa stručnjacima (bankarima, pravnicima, filozofima, programerima, kriptolozima, hakerima, edukatorima), rada s djecom i mladima u školama, prigodnih izložbi, sudioničko kazališnih izvedbi te prizorište dokumentarnog filma u nastajanju.

Početni poticaj projektu ‘Sve je u novcu’ (Quello che conta sono i soldi) dala je tršćanska umjetnička udruga Mamarogi. Stalno Slovensko gledališče, dom za umirovljenike ITIS u Trstu, te Booksa u Zagrebu prvi su otvorili vrata projektu, a Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade treća je lokacija na kojoj se nastavlja ovaj nekonvencionalni performans i/ili sudionička stručna radionica.

Redatelj i umjetnički voditelj projekta: Boris Bakal – intermedijalni umjetnik, pisac, redatelj i performer (HR), suautori, dramaturzi i izvođači su: Adriano Girardi – glumac i performer (IT), Manuel Buttus – glumac i performer (IT) Daša Grgić – koreografkinja i plesačica (IT/SLO) Elena Husu – glumica i redateljica (IT/SLO). Suautori koncepta projekta su: Maurizio Zacchignia (IT), Mariagrazia Plos (IT), Roberta Colllacino (IT) i Adriano Girardi (IT), a suradnici projekta: Matteo Sabattini – videomaker (IT), Guido Chiarotti – filozof ekonomije, dramski pisac i fizičar (IT), Massimo Racozzi – dizjaner (IT) i drugi.

Predstava je na talijanskom, slovenskom, hrvatskom i engleskom jeziku u neravnovjesnim odnosima, napominju organizatori.

B. S.


Tagged: , , , , , , , , , ,