Bajaga: Koncerti u Lisinskom i nova diskografska izdanja

Tri rasprodana koncerta u hramu glazbe, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, dovoljno govori o velikoj popularnosti Bajage i Instruktora koja traje i 38 godina nakon osnivanja.Njihova bogata diskografija i veliki broj hitova došli su do izražaja i u najnovijim aranžmanima prilagođenima za orkestar i zbor. Koncept je premijerno izveden 2019. godine u Sava Centru u Beogradu kada je bend proslavio 35 godina postojanja. Kasnije je predstavljen u Skopju i nedavno u Banjoj Luci, a sada je stigao u Zagreb i to na tragu objavljenog koncerta na dvostrukom CD-u i Blu-rayu u nakladi Croatia Recordsa i u suradnji s PGP RTS-om. Koncerte u Lisinskom, Bajaga je otvorio s naslovnom pjesmom filma ‘Nije loše biti čovek’ koji se od prije nekoliko dana može pogledati u kinima diljem Hrvatske. Upravo je glazba iz tog filma objavljena na CD-u i vinilu početkom ove godine.

Diskografska izdanja predstavljena su u prostorima Croatia Recordsa u Dubravi. Momčilo Bajagić Bajaga i klavijaturist Aleksandar Lokner, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac i glazbeni kritičar Bojan Mušćet, govorili su o ovim izdanjima pred brojnim gostima, glazbenicima, kritičarima, autorima, producentima i novinarima.‘Velika zasluga ovom konceptu ide pokojnom Vojkanu Borisavljeviću koji je pisao veći dio aranžmana za orkestar i zbor, a jedan dio je pisao Saša Sedlar, posljednji ozbiljni aranžer. Drago mi je što me Vojko uvjerio da napravimo ovo, jer su koncerti bili iznimno uspješni. A moja ideja je bila da u mjestu gdje sviramo surađujemo s lokalnim muzičarima što je veliko bogatstvo. To su sve vrhunski klasični muzičari, pratili su nas do sada razni orkestri i lijepo je kad svirate s ljudima koji nisu ove pjesme svirali nikada i time daju nešto svoje ovom projektu. Pokušat ćemo u svim gradovima koji imaju veliki orkestar i zbor da uradimo nešto slično’, rekao je Bajaga.

‘Ovo je potpuno drugi repertoar od onog koji sviramo kao bend. Mi smo šokirani prijemom u Zagrebu, jer u Lisinskom ne očekujete da ljudi ustanu. Divna je atmosfera bila. Nama je Zagreb inače, što bi rekao Žile, prva ljubav koja zaborava nema. Bend je i krenuo iz Zagreba 1984. godine koncertom u Kulušiću i nekako nas to stalno prati’, kaže Lokner.

‘Razlika između soundtracka i koncertnog albuma koja smo predstavili jest da ovaj prvi ne uključuje njegov glas, ali i stihove. Napravio je samo glazbu, na neki način se ogolio i to je jedan instrumentalni Bajaga kojeg do danas nismo upoznali. Taj spoj Bajagine glazbe, stihova Dušana Kovačevića i interpretacije nekih drugih pjevača je prilično zanimljiv. Što se tiče live albuma, u pitanju je jedan koloplet velikih hitova, ali i pjesama koje uglavnom ne izvode, odnosno jedan novi fokus na ono što već znamo. Oni koji su bili u Lisinskom uvjerili su se kako je sve to vrlo blisko onome što on radi, ali je razlika u tome što je bend mogao biti razmjerno discipliniraniji kako bi bio usklađen s orkestrom Josipa Cvitanovića i zborom Capella Odak’, ističe Mušćet.

‘Suradnja s Bajagom traje od rada u Ribljoj čorbi, njegovog osamostaljenja pa sve do danas, što me čini posebno sretnim. Netko tko je toliko iskusan i koji je puno koncerata prošao u životu, odnosno netko tko je toliko talentiran kao Bajaga, može nastupiti u sto različitih formi. To znači i filmska i kazališna glazba, a sada i suradnja s orkestrima i zborovima’, naglasio je Babogredac.

Bajaga i Instruktori nakon Lisinskog nastavljaju svoj glazbeni, odnosno koncertni put. Od 11. do 19. studenog čeka ih i kanadsko-američka turneja. 11. studenog nastupaju u San Franciscu, dan kasnije u Torontu, zatim 18.11. imaju koncert u New Yorku, a dan kasnije u Chicagu.

C. R. / Foto: Zoran Lutz


Tagged: , , , , , , , , , , ,