Balet Don Quijote u Cinestaru

Don Quijote - baletNova sezona programa ‘Spektakli u Cinestaru’ u sklopu kojeg se u svim multipleksima prikazuju sasvim novi sadržaji poput kazališnih predstava, koncerata, opera i baleta uživo direktno s najpoznatijih svjetskih pozornica poput Teatro alla Scala Milano, Mariinsky Teatar St. Peter­sburg, Royal Opera House London, West End započinje u srijedu 16. listopada u Cinestaru Zagreb (Branimir centar) u 20 sati.

Ove godine obilježit će se i rođendani velikana kao što su Verdi i Wagner. Za ljubitelje ozbiljne glazbe izabrano je samo najbolje: Marinu Poplavskayu, Erwina Schrotta i Bryana Hymela u ‘Sicilijanskim večernjima’, Mariusza Kwieciena u ‘Don Giovanniju’, Jonasa Kaufmanna i Kristine Opolais u ‘Manon Lescaut’, dok glazbom ravna slavni dirigent sir Antonio Pappano…

Sezonu ‘Spektakli u Cinestaru’ otvara balet ‘Don Quijote’ koji se prenosi uživo iz londonskog Royal Opera House, a svečana premijera održat će se u srijedu 16. listopada u Cinestaru Zagreb (Branimir centar) u 20 sati.

Cervantesove avanture vječnog viteza bile su inspiracija mnogim baletima, od kojih je sigurno najpoznatiji onaj baletnog velikana Mariusa Petipe i skladatelja Ludwiga Minkusa osmišljen za premijeru u Bolshoi Treatru 1869. godine.

Svi elementi klasičnog baleta su tu: emocija, drama i živahni karakteri. Carlos Acosta, kao gost Royal Balleta, ulogu Basilia mnogo je puta otplesao poput pravog virtuoza, stoga će biti vrlo zbudljivo vidjeti kako sam producira ovaj poznati balet čiji je tradicionalan dizajn Tim Hatley zamjenio pomalo modernim izražajem. Iz glazbe izviru španjolski ritmovi i atmosfera te je pun životopisnih scena poput gužve u luci i bučne taverne.

Blitz
Opširnije na: www.spektakli.blitz-cinestar.hr

Tagged: , , , , , , , , , , ,