Baletni spektakl: Carmen i Šeherezada u Lisinskom

Strastveni zagrljaj klasičnog i modernog baleta u mjesecu zaljubljenih, dvije su predstave u jednoj večeri o dvije strastvene junakinje, 16. veljače na pozornici Lisinskog.
Nakon baletnog spektakla ‘Orašar’, koji je četiri puta rasprodao Lisinski, baletna trupa Ukrainian Classical Ballet prvi puta u Zagrebu predstavlja dvije priče o snažnim ženama, različitima i jednakima u beskompromisnoj ljubavi, neutaživoj strasti, ali i nepotkupljiva ponosa koje se suprotstavljaju, svaka na svoj način, muškom svijetu posjedovanja i moći.

Carmen i Šeherezada glavne su akterice predstave uz koje će zagrebačka publika u jednoj večeri iskusiti vruće sunce Španjolske i tajnovite noći Orijenta.

Originalnost baletnih jednočinki ‘Carmen’ i ‘Šeherezada’ prilika je da gledatelji dožive dva različita svijeta, dvije apsolutno različite kulture i osjete simbiozu emocijama nabijenih pokreta plesača, ali ujedno i dvije velike dramatične ljubavne priče. Dočaravaju ih ponajbolji ukrajinski plesni umjetnici, na čelu s Viktorom Ischukom, prvakom Nacionalne opere i baleta iz Kijeva, kojeg publika Lisinskog pamti po vrhunskim izvedbama u predstavama ‘Radio & Juliet’ i ‘Quatro’.

Dodatna je posebnost što su predstave gotovo potpuno u suprotnosti jedna drugoj, što se očituje kroz temperamentne ritmove glazbe Georgesa Bizeta u ‘Carmen’, koju je aranžirao i za balet prilagodio Rodion Ščedrin uz oštri suvremeni koreografski tekst Alberta Alonsa. Nasuprot tome su emocijom nabijeni pokreti uz glazbu Nikolaja Rimski-Korsakova, koji propovijedaju priču o Šeherezadi, upotpunjenu libretom i koreografijom Mihaila Fokina.

D. L.

Tagged: , , , , , , ,