Baloni ponovno na zagorskom nebu

Treću godinu zaredom imamo prilike uživati u nesvakidašnjoj pojavi na našem nebu. Na najrašireniji outdoor event godine, međunarodni festival balona na vrući zrak Croatia Hot Air Balloon Rally, pozivaju Krapinsko-zagorska županija i Balon klub Zagreb. Na nebo iznad Zagorja dolazi čak 17 balonaških ekipa iz cijele Europe.Festival će se održati od 1. do 5. svibnja lokacija uzlijetanja bit će Krapinsko Zagorski Aerodrom Rudolfa Perešina u Gubaševu kraj Zaboka, te pansion Stara Škola u Sv. Križu Začretje. Obje lokacije na svega su pola sata vožnje od grada Zagreba.

U pet će se dana Rallyja za kup Krapinsko-zagorske županije natjecati timovi iz Austrije, Francuske, Latvije, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Velike Britanije i naravno Hrvatske. Rally će ove godine okupiti i neke od najboljih žena pilota svijeta te će se tako hrvatskoj reprezentativki u letenju balonima na vrući zrak, Mariji Petrić Mikloušić, pridružiti još i Inga Ūle iz Latvije, Elisabeth Kindermann-Schön iz Austrije te Sanne Haarhuis iz Nizozemske.

Posjetitelji će imati priliku doživjeti i jedinstveni balon ‘Svečanost cvijeća’, koji je oslikan motivima istoimene slike velikog hrvatskog slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina, a dio posjetitelja imat će priliku i sami se uzdići na kratki vezani let s trenutačno najvećim registriranim balonom u Hrvatskoj – balonom Geopriče Parka Prirode Papuk.

Osim uzbudljivih uzlijetanja šarenih balona iz cijele Europe, posjetitelje čekaju i edukativne šetnje kroz kupolu balona u kojima će se moći iz prve ruke naučiti sve o ovim fantastičnim letjelicama, muzički program, gastro ponuda pivnice Punkt i Submarine Burgera te predstavljanje ponude OPG-ova iz Krapinsko-Zagorske Županije. Uz to, u srijedu 1. svibnja te u subotu, nedjelju 4. i 5. svibnja u 20:00 sati planirani su spektakli noćne iluminacije balona kad se okupljeni baloni, nakon zalaska sunca, uz pomoć gorionika osvjetljavaju i stvaraju vizualno očaravajuće prizor divovskih lampiona.

Jutarnji letovi kreću već u 7 sati, program za posjetitelje kreće u 16.30 sati, a popodnevna uzlijetanja balona planirana su za 18 sati.

T. D.


Tagged: , ,