Baranja: Carstvo vina i kulena

U sklopu 1. Osijek Wine Festa, za grupu novinara bio je organiziran posjet Baranji, gdje smo imali priliku vidjeti i doživjeti tek dio onoga što nudi ovaj bogati poljoprivredni kraj i eno-gastronomski raj. Posjetili smo čuvenoga proizvođača kulena Matijevića u baranjskoj Suzi, restoran i vinariju Josić u Zmajevcu i, nažalost, vinariju Gerštmajer u istome selu.Matijević-kulenObiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević u selu Suza nadaleko se pročulo po proizvodnji tradicionalnog baranjskog kulena. Po recepturi u nijansama se razlikuje od puno poznatijeg slavonskog kulena, a izrađuje se od najkvalitetnijih sastojaka. Bira se najkvalitetnije meso domaćih svinja (but, kare i lungić) uz dodatak kvalitetne masnoće (tvrda leđna slanina). Posebnom okusu pridonose baranjska slatka i ljuta crvena paprika te češnjak, sol i bijeli papar, bez dodataka konzervansa i aditiva.

Hrvoje MatijevićKulen su isprva proizvodili samo za vlastite potrebe da bi danas, nakon sedam godina, proizvodnja narasla na oko dvije tisuće komada godišnje. Posao je započeo Marijan Matijević, a proširio ga je i usavršio njegov sin Hrvoje. Proizvodnja se odvija u nevelikom pogonu unutar obiteljskog gospodarstva, gdje je nekoliko djelatnika radilo i u subotu prije podne za našega posjeta. Nakon obrade, prema najvišim higijenskim standardima, kulen se ‘nabija’ i ide na hladno dimljenje (grab, jasen i bukva), a potom u zreonu gdje prirodno dozrijeva od šest do osam mjeseci na temperaturi do 15 C.

Matijevići se bez velikih pretenzija bave i proizvodnjom vina, pa smo imali prilike kušati njihovu vrhunsku Graševinu, ali i Incrocio, talijansku sortu ne tako čestu u našem podneblju.

Put nas je dalje od Matijevićeve Suze vodio do Zmajevca i vinarije Gerštmajer, gdje smo, nažalost, bili neugodno iznenađeni negostoljubivošću domaćina. Čim je vidio skupinu od desetak novinara, Mihalj Gerštmajer odmah je rekao da ga to raduje ‘još kad bi svaki od nas nešto i napisao o njemu’. No, u njegovu vinariju nismo došli zato što smo bili žedni i gladni, nego na preporuku Damira Zrna, organizatora Osijek Wine Festa, i turističke agencije Gulliver, čiji se luksuzni kombi blatnjavim putem nekako probio do vinarije. Mihalj Gerštmajer nakon ‘pozdravnog govora’ odmah nam je dao do znanja kako ima preča posla, jer ga u priručnom restoranu čekaju ‘gosti koji plaćaju’, a da će se s nama pozabaviti njegova suradnica. Kad nas je nakon ovog izljeva ljubaznosti, ona upitala koja bismo vina pili (valjda da po tome procijeni koliko ćemo čaša zaprljati), odlučili smo im uštediti vino i trud te smo napustili vinariju.

Damir JosićSasvim suprotan primjer dao je vinar Damir Josić, koji je u podrumu u Zmajevcu osobno vodio degustaciju svojih (sve boljih) vina. U ponudi ima standardnu Graševinu, ali i ledenu berbu, Chardonnay, Pinot sivi, Sauvignon, Rose (od crnog pinota), Cabernet Sauvignon… S razlogom je ponosan na svoj Cuvée (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Pinot Crni), a kao posebnost istaknuli bismo još jednu zanimljivu kupažu – Baranjski šiler (Frankovka i Cabernet Sauvignon). Butelje Josićevih vina karakteristične su po dizajnu – svaku etiketu krasi jedna od zaštićenih ptica iz obližnjega parka prirode Kopačkog rita.

Obitelj Josić je iz Osijeka i u tradiciji nemaju bavljenje vinom. Jednostavno, kaže Damir Josić, to ga je oduvijek zanimalo, pa su se 1999. godine upustili u taj vrlo rizičan posao. Investirali su u stari vinski podrum iz 1935. godine i obnovili ga nastojeći zadržati tradicionalni izgled, u kojem je kasnije smješten i restoran. Na Banovoj kosi kupili su vinograde s autentičnim baranjskim sortama grožđa i pomalo krenuli s poslom, iz godine u godinu podižući kvalitetu svojih vina.

Josić-vinarijaPonudu vina prati i odgovarajuća ponuda jela u njihovu restoranu. Preferiraju se tradicionalna jela (perkelti, paprikaši, dimljena riba), gulaši i čobanci, specijaliteti od riječne ribe, ali i razne vrste mesa pripremljene ispod peke ili na roštilju. Ovom prigodom imali smo priliku uvjeriti se u bogatstvo ukusa koje daje patka ispod peke, a sasvim jednostavni desert – rezanci s makom – bio je slatko iznenađenje.

U vrijeme subotnjeg ručka, gotovo je bilo nemoguće naći slobodno mjesto. Sad znamo i zašto!

Više fotografija u galerijama: Kulen Matijević i Vinarija Josić.

Mustafa Topčagić
Foto: Rene Karaman

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,