Barban, 42. Trka na prstenac

‘Ove godine imamo opet bogat kulturni, sportski, rekreativni i zabavni program, a vrhunac trodnevne manifestacije u Barbanu bit će, naravno, Trka na prstenac koja se održava u nedjelju, 20. kolovoza, od 17 sati na Gradišću. Ponovo smo oživjeli tradiciju noćnog gađanja glinenih golubova, natjecanje se održava u subotu od 21.30 sati, također na Gradišću’, istaknuo je Dalibor Paus, predsjednik Društva Trka na prstenac, u čijem su društvu bili i Danijel Učkar, predsjednik Časnog suda Trke na prstenac; Milio Grabović, vođa konjanika i Aldo Osip, tajnik Udruge.Trodnevni program 42. izdanja viteško-konjičke manifestacije počinje u petak, 18. kolovoza, podizanjem zastave Trke na barbanskoj placi, a završava nedjeljnim natjecanjem za slavodobitnika Trke. Milio Grabović je istaknuo da su konjanici i konji spremni, redovito treniraju na Gradišću još od početka lipnja da bi bili u vrhunskoj formi. Ove godine prijavilo se 22 natjecatelja, a prolaz u završnicu izborilo je 16 konjanika koji će sudjelovati u nedjeljnom finalu.

‘Odlukom Časnog suda uz pomoć Izvršnog odbora i vođe konjanika, a nakon kvalifikacijskog treninga 3. kolovoza, izabrani su najbolji konjanici koji će nastupiti na 42. Trci na prstenac. Prema Statutu Trke, može sudjelovati najviše 16 konjanika, a ove godine za naslov slavodobitnika natjecat će se Milio Grabrović, Maksimilijan Rojnić, Goran Špada, Toni Uravić, Stefano Osip, Silvio Učkar, Sanjin Pliško, Nandi Radola, Stefano Benazić, Aleksa Vale, Luka Kancelar, Toni Vlačić, Kristijan Kancelar, Bruno Kožljan, Gvido Babić i Andrej Kancelar’, najavio je Danijel Učkar.

Uz čast koju donosi osvajanje naslova slavodobitnika, pobjednik do iduće Trke vlasnik’ je skulpture Prstenac, glavne prijelazne nagrade koju je u bronci izlio akademski kipar Josip Diminić, te Štita, počasne nagrade predsjednika Republike. Tu je i novčana nagrada koju dodjeljuje tvrtka ABS stolarija.

Prije glavne Trke, u subotu, 19. kolovoza, održava se Trka za viticu, koja je također napeta i atraktivna za publiku. Novitet ovogodišnje manifestacije je i atletska utrka Prstenac, koja se također održava u subotu, u 18 sati sa startom i ciljem na Gradišću. Trči se 7,7 kilometara, a zainteresirani sportaši i rekreativci mogu se prijaviti na mail TZ-a Barban ili na [email protected]. Kako je naglasio Aldo Osip, atletska utrka pruža im jedinstvenu priliku da upoznaju Barban i potom uživaju u zabavi na nekoliko lokacija. U organizaciji utrke, uz Turističku zajednicu općine Barban i Društvo Trka na prstenac, sudjeluje i Atletski klub iz Medulina.

Zabavni program također je bogat. U petak, 18. kolovoza, u Roy baru sviraju Lighthouse band i Nikola z Kukurini. U subotu na placi veliki je koncert Mladena Grdovića i grupe Romantic, uz Lighthouse band kao predgrupu, a kod Stare škole nastupa Serđo Valić. Iste večeri u Roy baru posjetitelje će zabavljati DJ Nikola z Kukurini uz party iznenađenja. Za završnu nedjeljnu feštu na placi pobrinut će se Koktelsi, Alen Vitasović i Alfa Time band, kod Stare škole publika će uživati uz Lighthouse band, a u Roy baru uz DJ-a Nikolu z Kukurini i legendarni pulski The Night Express band.

K. R.

Tagged: , , , , , , , ,