Basement: Poletti uz vina i pjesme

Abeceda finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim vinskim barom Basement, ugostila je u svome blagdanskom glazbenom izdanju istarsku vinariju Poletti iz Markovca kod Višnjana.Priča obitelji Poletti počinje 1842. godine kada je nono Piero Bernobich od svojeg tasta kupio zemlju za 113 fiorina i na njoj sagradio današnju kuću i osnovao obitelj. Nakon njega bili su nonići Marco, Antonio-Nin, Eugenio-Šenio i tata Mario Poletti. Poljoprivredno gospodarstvo Poletti stvoreno je njihovom mukom i samoodricanjem, a Peter Piero Poletti s obitelji nastavlja njihovo djelo… Početak je to priče o tradiciji, o strasti, o ljubavi prema zemlji, lozi i vinu koja traje već stoljeće i pol. Ali nije u priči Poletti samo vino, puno je toga za ispričati. Vino i tradicija, vino i glazba – neke su od tema koje su spomenute, a tema glazbe u vinu detaljno je razrađena.

Piero Poletti je, osim iznimnih rezultata u proizvodnji vina i maslinova ulja, glazbeno obrazovan. Bio je DJ, stoga glazba i dalje zauzima važno mjesto u njegovu životu. Potaknuti idejom da se vina izraze određenim žanrom i pjesmama, a ne samo klasičnim opisima boje, mirisa i okusa – organizatori su osmislili jedinstven wine & music događaj. Svako vino su vinar i gosti opisali pridjevima koji su se mogli naći poslije i u Pierovim odabranim pjesmama, od mlade i malo starije, macerirane Malvazije, preko zavodljive ružičaste Rosselle do buntovnoga Terana i velikog gentlemana Cabernet sauvignona. Svaki je gost, koji je pogodio žanr ili pjesmu, dobio i bocu vina na dar!U izbor pjesama nije uvrštena vinska arhiva na koju su Polettiji iznimno ponosni. Uz autohtone tradicijske priče vinarije, u njihovu je podrumu poseban i svečan trenutak, kada Piero s prijateljima otvori arhivsko vino. Arhiva puno govori o vinaru, o njegovu odnosu s vinom, o povijesti vina. I te su večeri posjetitelji Basementa imali čast kušati arhivski Teran 2009 – u najboljim godinama i Chardonnay 2000, čiji se potencijal i ovdje potvrdio, jer vino je i dalje bilo u dobroj formi. Uz vina i glazbu, zalogaji su bili odabrani uz svako vino posebno: uz Malvaziju – miješani kravlji-ovčji tvrdi sir, uz muškatnu Rosellu – meka i podatna gorgonzola Dolce pristigla netom iz Italije, uz Teran pršut, a s Cabernet sauvignonom poslužena je jelenja salama uz domaće slatko od divlje borovnice.

M. V. / Foto: Julio Frangen

Malvazija istarska 2017
1. Kool & the Gang – Fresh (PP)
2. Billy Ocean- Caribbean Queen (PP)
3. Michael Bublè- Haven’t Met You Yet (MP)

Malvazija Classica 2016
1. Etta James – Al Last (PP)
2. Bee Gees – How Deep Is Your Love (PP)
3. Andrea Bocelli  & Giorgia – Vivo per Lei (MP)

Rossella 2017
1. Commodores – Easy (PP)
2. Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart (PP)
3. Gibonni – Ne odustajem (MP)

Teran 2015
1. Deep Purple – Smoke on the Water (za mladi teran) (PP)
2. James Brown – It’s a Man’s, Man’s, Man’s World (za odležani teran) (PP)
3. Zucchero – Baila (Sexy thing) – (MP)

Cabernet sauvignon 2013
1. The Love Unlimited Orchestra – Baby Blues (PP)
2. The Manhattans – Kiss and Say Goodbay (PP)
3. Mario Biondi  – Love is a Temple (Marija Vukelić)

 

Pjesme predstavljaju subjektivni doživljaj autora vina Piera Polettija (PP) uz poneku pjesmu sina Mattea (MP) i jednu pjesmu organizatorice za kraj.

Tagged: , , , , , , , , ,