Bečka izložba posvećena gastarbajterima

Grad Beč je 1960-ih godina, nakon što je Austrija sklopila Sporazum o razmjeni radne snage s tadašnjom Jugoslavijom i Turskom, prolazio kroz značajne promjene.Sklapanjem sporazuma austrijskim je poduzećima bilo omogućeno da deficit radne snage izjednače time što će na privremeni rad dovesti ‘gastarbajtere’ iz bivše Jugoslavije i Turske. No, zamisao da nakon nekoliko godina radnici odu, a umjesto njih dođu novi, nikad nije zaživjela. Članovi obitelji radnika postupno su se također doseljavali u Beč, osnivale su udruge iseljenika, doseljenici su počeli otvarati etničke trgovine i poduzeća.

Na temelju objekata i materijala koji su tijekom 2015. i 2016. godine prikupljeni za Muzej grada Beča (Wien Museum) izložba pod nazivom ‘Podijeljena povijest – Viyana – Beč – Wien’ od 5. listopada 2017. do 11. veljače 2018. ponudit će uvid u svakodnevnicu migranata – na radnom mjestu, u školi i u slobodno vrijeme. Predmeti iz svakodnevnog života povezani sa sjećanjima pričaju različite priče, iskustva i doživljaje, a povijest migracije tako postaje dio bečke gradske povijesti.

Muzej ovom izložbom ne ističe samo značaj migracije, već iskazuje i zahvalnost svim ljudima koji su bili spremni donirati svoje predmete i tako podijeliti svoju priču.

I. Ć / Foto: Wien Museum


Tagged: , , , , , ,