Bepi Tosolini: Bogatstvo talijanskih grappa i likera

Nisam osobit ljubitelj rakija i drugih žestica (preferiram vino!), ali kako odoljeti kada te pozovu dragi ljudi, Doris i Ivan Srpek, u svoj Bornstein wine bar na zagrebačkom Kaptolu, gdje su promovirali svjetski znana pića iz talijanske destilerije Bepi Tosolini.Vrhunske proizvode jedne od najstarijih destilerija iz okolice Udina predstavio je njihov brand ambasador Luca Campagna kojem se, kaže, Zagreb toliko svidio da će odsad tu češće navraćati i privatno. Nadam se i poslom, jer ovo što je predstavio na druženju u Bornsteinu samo je dio bogate ponude obiteljske destilerije Tosolini.

Bilo je zadovoljstvo naći se u društvu nekoliko sommeliera, a uvodno smo kušali grappu Agricola, koja je sa svojih 50% alkohola i najžešća. Uslijedile su potom malo smirenije talijanske komovice, ako ih uprošteno možemo tako nazvati. Za razliku od mnogih naših lozovača, Tosolinijeve grappe ne proizvode se od otpadnih materijala, nego od odabranog grožđa. Višestruko se i nježno destiliraju te obogaćuju aromama ljekovitih trava. Neke od njih odležavaju u barrique bačvama, a krajnji rezultat su vrhunske rakije, besprijekorna dizajna, čija je kvaliteta prepoznata u cijelom svijetu.

Na kušačkom repertoaru su se još našli: I legni barrique, ‘obični’ Most (rakija od mošta), Most barrique i 10 godina odležana verzija Mosta od brunella, šminkerski upakirana u modroplavu bocu.

Grappe rade po pojedinim sortama vina (chardonnay, merlot, sivi pinot…), ali smo se zadržali samo na muškatnoj Grappi Moscato (40%). Znatiželji su popustili još ‘ljekarija’ Amaretto Salizà (28%), liker od kave Expre’ (28%) te neizbježni Amaro (30%) s petnaestak trava.

Tu smo otpilike negdje stali. Svaka edukacija je dobra, pa tako i ova s talijanskim žesticama. Ako ništa drugo, da vas pouči kako je bit u upoznavanju novih okusa, uživanju u finim acquavitama, a ne samo u običnom rakijanju.

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen


Prezentacija i degustacija 26 srpskih šljivovica


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,