Berislav Jurič: Naspavani psi laju

Berislav JuričU četvrtak, 5. prosinca, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru bit će održana promocija zbirke pripovjedaka ‘Naspavani psi laju’ Berislava Juriča, proznog prvijenca nagrađenog na ovogodišnjem natječaju Fondacije fra Grgo Martić.

Na promociji, čiji je početak najavljen za 19 sati, govorit će urednik knjige Milo Jukić, osnivač Fondacije Anto Stanić, član žirija, književnik i novinar Dragan Marijanović te prof. dr. sc. Perina Meić. Ulomke iz knjige čitat će Boris Čerkuč, a o knjizi će govoriti i sam autor za kojeg žiri kaže kako je osvježenje na bh književnoj sceni.

‘Bilo da piše o rukama, o galebu koji više ne može uzletjeti, o samoći i ljubavi, o mladim i starim ljudima, autor ove zbirke kratkih priča pokazuje da je svoj nesumnjivi talent školovao i kod takvih majstora kao što su Čehov, Marinković ili Carver. Sažet izraz, uvjerljiv detalj, poetičan prizor ili neočekivan obrt u pripovijedanju – to je, između ostalog, ono čime nas Berislav Jurič pridobija. Pozdravljamo ga kao nov, osvježavajući glas u domaćoj prozi, kojoj je već ovim svojim ‘ulaskom u književnost’ priložio neke izvanredno lijepe stranice’, navodi se u obrazloženju žirija kojeg su činili Amir Brka, Stevan Tontić i Dragan Marijanović.

Berislav Jurič-Naspavani psi lajuKritika kaže kako je knjiga ‘Naspavani psi laju’ zbirka priča o usamljenosti te da je autor svoju sklonost lirici, a Jurič je nagrađivan dva puta za pjesničke rukopise Šimićevom nagradom, uspio iskoristiti u prozi obogativši time svoj izraz.

‘Ponekad, lirika postane dominantna – i ti bi se segmenti mogli izdvojiti iz pripovijetki i promatrati kao pjesme pisane u slobodnom stihu. Upravo je ta liričnost, iskombinirana s temom pripovijetki, glavna vrijednost ove zbirke’, navodi u svojem osvrtu o knjizi Elvis Ljaljić, jedan od urednika portala Kritika.ba.

Berislav Jurič rođen je 1980. godine u Tomislavgradu. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama na Šimićevim susretima 1998. i 2006. godine. Nagrađen je i za najbolji tekst objavljen u Opomeni, studentskom listu Sveučilišta u Mostaru.

Bio je osnivač i urednik gimnazijskog časopisa Marul, urednik u studentskom listu Opomena, novinar mostarskog Dnevnog lista te brojnih internet portala. Radove je objavljivao u Našim ognjištima, Albumu, Osvitu, Opomeni, Motrištima, Liparu (Srbija), Mogućnostima i Maruliću (Hrvatska), u dvojezičnom hrvatsko-slovenskom zborniku Euroorijentacije, u internet magazinu Marginalac te u elektronskim časopisima Avlija i Libartes. Izabran je za autora pjesme tjedna Jutra poezije (Zagreb), uvršten je u međunarodnu zbirku ljubavne poezije ‘Valentinovo’ te u novosadsku Neposrednu konzumaciju kulture. Živi u Mostaru, gdje radi kao novinar.

‘Naspavani  psi laju’, kažu prve ktitike, zbirka je  čitljivih pripovijetki, prepoznatljivog stila, koje se bave ljudskom usamljenošću, u njezinim mnogim varijetetima.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,