Besplatne edukacije za mopediste i motocikliste

Udruga Sigurnost u prometu nastavlja s besplatnim edukacijama za mopediste i motocikliste, a povod su podaci da je u prošloj godini bilo 38 smrtno stradalih motociklista i 1.084 ozlijeđenih. Svi zainteresirani mogu se u subotu, 3. lipnja pridružiti edukaciji u prostorima ORYX Centra sigurne vožnje u Mičevcu (Stjepana Radića bb) u 9 sati. Prijave na: [email protected] ili SMS-om na 099/ 805 4040.

Vozači motocikala prouzrokovali su 49,1 posto svih nesreća u kojima su sudjelovali, a 63,9 posto nesreća s poginulim. Oni spadaju u Hrvatskoj i EU u visoko rizičnu skupinu sudionika u cestovnom prometu, tako da je ovakva inicijativa više nego pohvalna.

‘Iznimno smo zadovoljni dosadašnjim edukacijama i hvala svima koji su se odazvali. Dojmovi polaznika su odlični, a većina njih slaže se da bi se ovakve edukacije trebale održavati stalno. Naime, vozači se tijekom vremena pomalo opuste, misle da sve znaju, a upravo kroz edukaciju u teoriji i samoj praksi vide da sve to i nije baš tako. Pozivamo zainteresirane da se odazovu na edukaciju koja je u potpunosti besplatna, a za polaznike smo pripremili i prigodne poklone’, kažu iz udruge Sigurnost u prometu.

Osim teoretskog dijela, polaznicima će također biti omogućeno da se praktično upoznaju sa sigurnim načinom vožnje u poligonskim uvjetima (trening sigurne vožnje), te osnovama pružanja prve pomoći. Po završetku edukacije svaki će polaznik dobiti Uvjerenje o pohađanju radionice.

Cilj ovakve edukacije samo je jedan, a to je da se poveća sigurno sudjelovanje u prometu vozača. Važno je istaknuti da se projekt provodi uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. Tijekom edukacije će polaznici biti upoznati s opasnostima sudjelovanja u cestovnom prometu, povećanom riziku
stradavanja ove skupine sudionika, važnosti i značaju pridržavanja odgovarajućih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i posljedicama stradavanja u prometnim nesrećama.

‘Polaznici su se u većem broju izjasnili o potrebi češćih kontrola od strane policije, što ocjenjuju korisnim i dijelom preventive ako se provode uz prethodnu najavu i na način da policija bude vidljiva na cesti. Protive se ‘skrivanju’ policije i uređaja za mjerenje brzine’, kažu iz Udruge.

Datumi edukacija će se još nadodati, a osim Zagreba su obuhvaćeni i sljedeći gradovi: Rijeka, Osijek i Dubrovnik. Odmah treba najaviti i da će se ponovno u Zagrebu, na ORYX poligonu, edukacija održati 11. lipnja. Iz Udruge pozivaju i sve zainteresirane iz drugih gradova da im se jave kako bi se organizirale edukacije u njihovim mjestima.

V. T.

 


Projekti za pomoć biciklistima, mopedistima i motociklistima

Harley-Davidson traži motociklista avanturista

Sigurnost u prometu: Besplatna Škola bicikliranja 18+
Tagged: , , , , , , , , , , ,