Bilogorski vinari Coner i Šapić

Bjelovarsko-bilogorska županija je do prije pet-šest godina, što se vinarstva tiče, bila poznata po daruvarskim vinarima. Danas krupnim koracima nastupaju Coner, Čačija, Šapić i Vnouček iz bjelovarskoga okružja. Iskoristio sam priliku dva dana prije dolaska nove 2017. godine i posjetio vinarije Coner i Šapić.Kod Conera u Jabučeti, skupilo se dvadesetak novinara pretežito iz Bjelovara, da bi nas upoznali s novom ponudom te vinske kuće. Nedavno je ondje otvoren apartmanski smještaj kategoriziran s 4 i 5 zvjezdica na krovu postojeće vinarije. Posljednjih godina ta vinarija nastoji, uz svoja vrlo dobra vina, ponuditi sadržaje koji će zadovoljiti širi krug ljudi. Tako su u neposrednoj blizini vinograda, vinarije i restorana napravili veliko, moderno igralište za djecu s kućicama, umjetnu stijenu za penjanje, žičaru slobodnog pada tzv. zip na desetak metara iznad zemlje, a upravo dovršavaju staju u kojoj će uz konje biti manje domaće životinje. Na proljeće, ondje će biti jedna od postaja na Bilogorskoj konjičkoj jahačkoj stazi u dužini od 90 kilometara.

Vinarija Coner u Jabučeti

Priča mi Igor Prka, voditelj marketinga i PR-a u Vinariji Coner, da je cijela priča počela još 2009. kada je, nakon dvije godine priprema, zasađeno 40.000 trsova. Iste je godine počela gradnja podruma i restorana i dovršena u jesen 2012. Dakle, od samih početaka se u toj vinariji planiralo zaokružiti cijelu ponudu s prenoćištima i spomenutim dopunama. Berba 2016. je u vinariji zapravo preskočena, jer ostaci ostataka nakon vremenskih nepogoda nisu bili dostatni za preradu. U vinariji se zbog toga ne uzbuđuju, jer zalihe iz 2015. i prije toga bit će dovoljne da podmire ovu godinu, a onda eto nove berbe ne jesen. Vino se proizvodi u suvremeno uređenom podrumu s najmodernijom tehnologijom. Ponosni su na svoje bijele sorte (graševinu, rajnski rizling, incroccio manzoni i sauvignon) te crne (cabernet sauvignon, pinot i zweigelt). Posebno ističu dvije mješavine – bijelu, sastavljenu od šest vrsta (rajnski rizling, graševina, chardonnay, manzoni, traminac i muškat) nazvanu Iskra, i crnu (pinot, zweigelt i lovrijenac – st. Laurent).

Coner najvećim dijelom svoja vina plasira u već spomenutim prostorima, hotelu Barbato na Pagu i novootvorenoj velikoj kavani u Bjelovaru – Franz. Mada nemaju problema s prodajom ne namjeravaju idućih godina saditi još trsova i uvoditi nove vrste. Cilj je proizvodnju od oko 50.000 butelja dovesti na što višu razinu. Kako rade, vjerujem da će u tome i uspjeti te ostati prva i najvažnija vinarija bjelovarskoga kraja.

Saša Šapić u svome vinskom podrumu

U mjestašcu Puričani, udaljenom pet kilometara od Bjelovara, nalazi se Vinia agroturizam, gdje bračni par Šapić, Tajana i Saša, posljednjih godina ugošćuju ljubitelje prirode, jahanja te dobre hrane i kapljice. U Viniji se održavaju i manji poslovni skupovi, škole u prirodi, organizirano je i jahanje koje vodi njihova kći Laura, iskusna jahačica s međunarodnim ugledom.

U takvom okružju o 8 hektara vinograda brine se Saša, koji je ostvario davnašnju želju da ima vlastiti vinograd. Prije desetak godina prošao je, da tako kažemo, školu u međimurskim i podravskim vinogradima, pa sada stečeno znanje primjenjuje u svojemu vinogradu. U podrumu su, uz neizostavnu graševinu i rajnski rizling, kojim je uspio postići vrhunske rezultate, još pinot sivi, muškat žuti, traminac i pinot crni. Šapić je ponosan na svoj vinograd i podrum, u kojemu na kućnom pragu uspijeva plasirati gotovo 90 posto proizvodnje, pa ga ni izostanak berbe 2016., također zbog mraza koji je u travnju zahvatio cijeli vinograd, ne može pokolebati u daljnjem poslu.

Vina iz Šapićeva ‘arsenala’

Dapače, svojevrsnu izložbu bilogorskih vina, koju je planirao za lipanj 2016., namjerava održati ove godine, okupljajući kolege i goste iz nekoliko regija. Gledajući kako se zanosno spremaju za doček Nove godine u svojemu restoranu (kapacitet 80 mjesta), pomislih da Tajanu i vinskog zanesenjaka Sašu ništa ne može omesti u njihovu poslu.

Vrata Bilogore u Maglenči

Puričani su vrlo blizu Sv. Trojstva u kojemu samo podrum, ne i stan, ima Čačija. Dva se dana nismo uspjeli dogovoriti da obiđem i tu vinariju. No, na rubnom sam dijelu grada, u Maglenči, posjetio OPG Mihoci gdje je nedavno preuređen stari vinski podrum nazvan Vrata Bilogore. I tu čekaju novu, ovogodišnju berbu, da bi vinsku kartu, u kojoj su Čačijina i Šapićeva vina, upotpunili vinom svoje kuće.

Mlada voditeljica Mirna Mihoci završila je Pedagošku akademiju u Zadru i počela studij na Višoj turističkoj u istome gradu. Neko je vrijeme radila kao odgojiteljica u vrtiću i onda, osjetivši poriv gena, jer su se Mihocijevi godinama bavili ugostiteljstvom, odlučila zajedno s obitelji ponuditi gostima Bilogore autohtone prehrambene proizvode. A kakvi bi drugo i mogli biti u takvome kraju? Sir i vrhnje i suhomesnati proizvodi iz neposrednog susjedstva. Upravo grade tri sobe za iznajmljivanje na krovu podruma, jer interesa je mnogo, a kapaciteta malo. Bit će završene u rano proljeće. I Mirni želim da iskoristi svoj osjećaj za turizam te radi do kraja života ono što voli.

I na kraju, pri povratku u Puričane, zaustavili smo se na mjesnome groblju u Sv. Trojstvu. U tome je mjestu, nakon povratka iz Rusije, živio Josip Broz Tito.

Ondje je pokopano dvoje njegove tek rođene djece, Zlatica i Hinko. Neki u tome kraju misle da činjenica što je Broz živio i radio ondje nije dovoljno iskorištena kao turistička destinacija.

Materijalni ostaci, ograde, jer je čovjek bio bravar – postoje i danas.

Vjekoslav Madunić

Foto: Vjekoslav Madunić, Bosiljko Domazet i Vinarija Coner


 

Tagged: , , , , , , , , ,