Bio sam Hitlerov omladinac Salomon

‘Bio sam Hitlerov omladinac Salomon’ iskrena je i potresna priča o dječaku koji odrasta u mladića u vihoru rata i holokausta. Danas, na pragu devedesete godine života, Salomon Perel još uvijek putuje svijetom pripovijedajući svoju nevjerojatnu biografiju s jednim ciljem – da se ne ponovi.
Bio sam Hitlerov omladinac SalomonDruženje s 89-godišnjim autorom Salomonom Perelom i gostima počet će projekcijom filma ‘Europa, Europa’ (1990., dobitnik Zlatnog globusa) u velikoj dvorani Art kina Grič u Zagrebu.

Nakon projekcije filma, u 21 sat, slijedi tiskovna konferencija. O knjizi će, uz autora, govoriti i rabin Kotel Da-Don, profesor Sveučilišta u Osijeku Željko Uvanović i urednica ovog naslova Iva Karabaić Kraljević.

Iako iz Drugog svjetskog rata postoji bezbroj uzbudljivih, tragičnih i neponovljivih priča, ratna biografija Salomona Perela (rođ. 1925.) nesumnjivo je jedna od najnevjerojatnijih. Naime, Salomon, kojeg je rat zatekao u tinejdžerskoj dobi, spasio se od progona i smrti koje su doživjeli njegovi sunarodnjaci doslovce u redovima neprijatelja – zapanjujućim spletom okolnosti postao je pripadnik Hitlerove mladeži.

‘Bio sam Hitlerov omladinac Salomon’ njegova je autobiografija na početku koje se  prisjeća svojeg sretnog djetinjstva provedenog u njemačkom gradiću Peineu kamo su njegovi roditelji, ruski Židovi, doselili nakon Oktobarske revolucije. No kad krajem siječnja 1933. na vlast u Njemačkoj dolaze nacisti predvođeni Adolfom Hitlerom, započinje težak period za sve Židove pa tako i za Perelove koji se odlučuju zaputiti k rođacima u Poljsku. No, nakon upada Hitlerovih armija u Poljsku, roditelji odluče poslati Salomona i njegovog starijeg brata u Rusiju smatrajući kako će ondje biti sigurni od nacističkog progona. Neko vrijeme Salomon mirno pohađa školu u Grodnom, no nakon munjevitog prodora Nijemaca, zatekne se u okruženju i biva zarobljen, a na prozivci koja je značila život ili smrt maestralno odglumi folksdojčera iz Litve, u trenutku se pretvorivši u Josefa Perjella. Kako je dobro govorio i njemački i ruski, Josef/Salomon ubrzo je postao službeni prevoditelj u njemačkoj vojsci, a jedan od zarobljenika s kojima tada razgovarao bio je Jakov Džugašvili, Staljinov sin, inače artiljerac. Ne sumnjajući u njegovu iskrenost, Nijemci su Josefa u potpunosti prihvatili, a čak su ga – kao ratno siroče – željeli i posvojiti. S bojišnice Josef uskoro odlazi u Njemačku kako bi svoje obrazovanje nastavio u samom srcu nacionalsocijalizma – u Braunschweigu, u školi Hitlerove mladeži.
S odmakom od pedeset godina, Salomon Perel u svojoj autobiografiji pokušava objasniti kako mu je uspjelo, kao neiskusnom mladcu, tako vješto glumiti Nijemca, pripadnika Hitlerjugenda, premda je već na prvi pogled, i fizički upadljivo odudarao od ‘pravog’ arijevca.

Bolno iskren, Perel priznaje kako se u njemu, i mimo njegove racionalne odluke, dogodila identifikacija s nacionalsocijalističkom ideologijom: ‘Tko hoće razumjeti taj proces, mora zamisliti duševnu nevolju u kojoj sam se našao. Bio sam usamljeni borac u moru kukastih križeva, i to samo radi toga da odugovlačim sa smrtnom presudom koja je nada mnom već bila izrečena zato što sam bio Židov. Htio sam živjeti, još jedan sat, još mjesec dana, preživjeti možda i cijelu godinu, jednostavno, htio sam ostati živ. Morao sam po svaku cijenu izbjeći njihovu savršenu mašineriju uništenja. Za svoju obranu nisam pak imao ni jedno jedino oružje. Posjedovao sam samo uniformu i njihove značke. Pa ako još sad postojim i mogu pričati ovu priču, to je samo zato što sam naučio ponašati se poput njih i bez oklijevanja igrati svoju ulogu nacista. Potpuno sam se prepustio nagonu samoodržanja koji me neprestano poticao na ispravno ponašanje. Svoje istinsko ja postupno sam potiskivao. Moglo se dogoditi da čak ‘zaboravim’ da sam Židov.’

‘Bio sam Hitlerov omladinac Salomon” iskrena je i potresna priča o dječaku koji odrasta u mladića u vihoru rata i holokausta. A danas, na pragu devedesete godine života, Salomon Perel još uvijek putuje svijetom pripovijedajući svoju nevjerojatnu biografiju s jednim ciljem – da se ne ponovi.

Profil

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,