Bit ćemo prvaci svijeta: Film o Yu košarci

U IMAX dvorani CineStara Arena svi pogledi bili su usmjereni na međunarodnu ekipu filma ‘Bit ćemo prvaci svijeta’ koja se samo za ovu priliku okupila u Zagrebu. Publika je tako mogla uživo vidjeti beogradskoga redatelja Darka Bajića i njegov glumački dream team, a ekipi se na pozornici nakon projekcije pridružio i koscenarist Ognjen Sviličić kao i pravi prvak svijeta Nikola Plećaš.

Prije filma okupljenima se obratio legendarni sportski komentator Slavko Cvitković koji je podsjetio na dane najveće slave domaće košarke i utakmicu između reprezentacija Jugoslavije i SAD-a odigranu u Ljubljani 1970. godine, koja je i središnja tema filma, te posebno pozdravio Mirka Novosela, Zorana Čuturu i Mihovila Nakića koji su svojim prisustvom također uveličali premijeru.

Film ‘Bit ćemo prvaci svijeta’ posvećen je nastanku jugoslavenske škole košarke koju su osnovali Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borislav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i  Aleksandar Nikolić (Marko Janketić).

Kroz portret glavnog lika Nebojše Popovića pratimo životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Bit ćemo prvaci svijetaRadnja je smještena u dva različita vremenska perioda, u sadašnjost (1970. godinu) i u sjećanja glavnog lika. Priča počinje s Drugim svjetskim ratom i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci četvorica prijatelja pronalaze mjesto lišeno politike. Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoj Korać (Dejan Dedić), poginuo je godinu dana prije utakmice, a glavni igrač i kapetan tima, Ivo Daneu (Jure Henigman), povrijeđen je, tako da su nositelji  igre mlađi igrači poput Petra Skansija (Robert Kurbaša), Krešimira Ćosića (Krešimir Petar Ćosić) i Nikole Plećaša (Goran Bogdan) koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Nebojša Popović, sada u svojim četrdesetima, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vjere koju je njegovao 25 godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmama ili čak bez ikakve obuće.

Na kocki su ogromna očekivanja cijele nacije, uključujući i političkog vodstva zemlje, a  23. svibnja 1970. dan je kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani poslije niza srebrnih odličja. Pobjeda nad Amerikancima je puno više od sportske pobjede. Jugoslavija trijumfira u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cijela zemlja je u transu. Predsjednik Tito (Lazar Ristovski) je zadovoljan.

Ovu nevjerojatnu stvarnu priču o nestvarnim ljudima režirao je Darko Bajić, scenarij je napisao Nebojša Romčević u suradnji s Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji  Zvonimira Šimunca. Producent filma ‘Bit ćemo prvaci svijeta’ je Intermedia Network koja stoji iza najgledanije regionalne filmske i TV sage ‘Montevideo’.

B. L.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,