Blade Runner zatvorio 4. Noir Festival

U subotu je projekcijom velikog filmskog hita Ridleya Scotta ‘Blade Runner’ službeno zatvoreno četvrto izdanje Noir Festivala u Zagrebu.
Noir festival 2014Projekcija ovog filmskog klasika s Harrisonom Fordom, Rutgerom Hauerom i Sean Young u glavnim ulogama održana je u Kinu pod zvijezdama ispred Doma HDLU te je na najbolji mogući način upotpunila još jedno uspješno izdanje ovog malog ‘obiteljskog’ festivala. Više od 300 posjetitelja i ljubitelja filmske umjetnosti moglo je uživati u odličnom filmu, lijepom vremenu i pomalo mističnoj atmosferi karakterističnoj za noir i Noir Festival.

Festival je u tri dana kroz svoj program ponovno predstavio zanimljive umjetnike, zvijezde i svojevrsne promotore noir žanra. Čast da otvori Noir Festival imao je kralj tartan noira, slavni škotski pisac Ian Rankin, koji je u društvu filmske kritičarke, književnice, aktivistice Mime Simić i Tomislava Cvitkovića, predstavnika izdavačke kuće Profil, kroz zanimljivo predavanje otkrio najvažnije detalje svog književnog stvaralaštva. Tom prigodom okupljene je zabavio anegdotama iz svog života, ali i iz života svojih omiljenih likova popularnih romana. Publika je saznala gdje kralj noira pije svoje omiljeno piće, koje bitke vodi sa svojim izdavačima te koliko mu znači titula koju mi je dodijelila britanska kraljica.

Drugi dan Festivala bio je rezerviran za spoj gaming i filmske kulture. Tako je održan masterclass ‘L.A. noir dekodiran’ dr. sc. Jasmine Kallay, stručnjakinje za TV, filmske, transmedijske scenarije i videoigre, koja je predstavila temu situiranja videoigre u širem kontekstu noira. Svi okupljeni imali su priliku saznati koja nova iskustva L.A. Noire omogućuje gejmerima, i koji su limiti, a namjera masterclassa bila je upoznati ljubitelje noira s ovom videoigrom kao i produbiti iskustvo igre fanovima L.A. Noira.

Uz gostovanje noir zvijezda, festival je po običaju predstavio i odlične filmske projekcije, pa su tako u izbor za četvrto izdanje ušli ’39 stepenica’ Alfreda Hitchcocka te projekcija istaknutog dokumentarnog filma ‘Los Angeles glumi sebe’ u režiji američkog redatelja Thoma Andersena.

Svoj nastavak Noir Festival imat će u Rijeci u Art Kinu 31. svibnja kad će se održati završna radionica ‘Game Noir’ te će najbolji projekt biti nagrađen početničkim tečajem programiranja videoigara, što će nagrađenom polazniku omogućiti da i realizira svoj game noir koncept.

S. Š. / PRiredba

Foto: Mirko Janković

Tagged: , , , , , , , , , , , ,