Bogat program 20. Motovun film festivala

Jubilarni Motovun Film Festival počinje u utorak, 25. i traje do subote, 29. srpnja. Slavljeničko izdanje festivala u programu ima 19 filmova koji donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vesterna koji se događa u šumama Bugarske, pa čak i film koji je prvi puta ikada snimljen na samom motovunskom festivalu.Dvadeseto izdanje festivala otvorit će se u utorak, 25. srpnja u 21 sat, a potom slijedi projekcija jednog od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti, filmom ‘Počasni građanin’. Nagrađen Goyom za najbolji strani film i nagradom za najboljeg glumca na
prestižnom Međunarodnom festivalu u Veneciji, film Mariana Cohna i Gastóna Duprata sjajan je festivalski intro na 277 metara iznad realnosti!

Nemali broj filmova bili su hitovi sezone u svojim zemljama, poput španjolskog krimića ‘Gnjev mirnog čovjeka’, Raúla Arévala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, ili filma ‘Aritmija’, jednog od najintrigantnijih ruskih redatelja današnjice Borisa Hlebnikova. Svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere. Također, prvi put prikazujemo igrani film koji je snimljen na našem festivalu – Igor Bezinović je dobru četvrtinu svojeg filma ‘Kratki izlet’ snimio u autentičnim festivalskim situacijama, a na nedavno završenom 64. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film!

Svjetsku premijeru imat će film domaćeg nagrađivanog autora, Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, ‘Glasnije od oružja’. Dokumentarac u produkciji Factuma donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj govore tadašnji akteri i živi svjedoci tog vremena.

Kao i svih ovih godina, glavni program MFF-a uspješno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala poput filma ‘Trg’ Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput ‘Pravog momka za Mary’ Darrena Thorntona ili filma ‘Rastroj’ poljske redateljice Kasije Adamik.

O najboljem filmu slavljeničkog izdanja festivala i dobitniku Propelera Motovuna odlučivat će žiri u sastavu Maša Aljehina (Rusija), aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot, Rumena Bužarovska (Makedonija), spisateljica, Anna María Karlsdóttir (Island) filmska producentica, Hrvoje Hribar (Hrvatska) filmski redatelj i Oliver Frljić (Hrvatska), kazališni redatelj.

Popratni program

Mediteransku istarsku klimu rashladit će filmski povjetarac sa sjevera koji nam donosi ovogodišnja zemlja partner – Island. U posebnom programu naziva Istrand, ove
godine prikazat ćemo presjek svih važnijih islandskih filmova, a na Brdo filmova popet će se brojni gosti iz te zemlje, redatelji, glumci i glazbenici.

Drugi ovogodišnji popratni program je Izopačena umjetnost 2.0 koji propituje nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne. Program uključuje desetak filmova koji govore o
zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, ali i okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja, od naših prostora, sve do Mađarske, Poljske i Albanije.

Glazbeni program

Prvi put u 20 godina postojanja MFF-a, glavni motovunski trg postaje srce glazbenog dijela festivalskog programa. Festival glazbeno otvaraju brkati rokeri iz Leta 3 u utorak navečer, a posljednje minute festivala obilježit će nastup slovenskih avangardista, benda Laibach u subotu, 29. srpnja.Prvi put na motovunskim ulicama pridružit će se legendarni zagrebački DJ dvojac Felver&Jogarde, ali i zemunski umjetnički kolektiv Matrijaršija.

Damir Martinović Mrle iz Leta 3 i Ivanka Mazurkijević aka Mr. Lee i Ivane Sky na Brdo dolaze s još jednim posebnim glazbenim zadatkom. S brojnim bendom izvodit će glazbu uživo na projekciji jednog od najstarijih motovunskih hitova – filma ‘Tuvalu’. Taj suvremeni nijemi film, posveta pionirima pokretnih slika, prikazan je u
Motovunu 2000. godine. U povodu 20. rođendana festivala, bit će ponovo na festivalskom platnu – ovoga puta u jedinstvenom izdanju.

M. F.


Tagged: , , , , , ,