Bogat umjetnički program Ljubljana festivala 72

Na press konferenciji u Klubu Komedija u Zagrebu, predstavljen je program Ljubljana festivala 72.

Uvodnu riječ održao je ravnatelj Kazališta Komedija Miljenko Puljić, prisjetivši se višedesetljetne suradnje s Ljubljana festivalom, na kojem su gostovale mnoge Komedijine uspješnice te je istaknuo veliki doprinos i sudjelovanje umjetnika iz Slovenije. Potvrdu te duge suradnje izrazio je i Darko Brlek, dugogodišnji ravnatelj i umjetnički voditelj Ljubljana festivala. Brlek je govorio o ovogodišnjem programu koji započinje 20. lipnja, a proteže se sve do kraja rujna s nizom atraktivnih događanja i gostovanjima afirmiranih umjetnika.

Osvrnuo se, također, i na važnost potpore lokalne zajednice te naglasio da Festival ne bi mogao imati takve dosege bez financijske potpore Grada Ljubljane, koja ove godine iznosi oko pet milijuna eura, a vlastiti prihodi festivala od prodaje karata i sponzorstava donose još dodatna tri milijuna Usporedimo li tih osam milijuna s našim najvećim festivalom – Dubrovačkim ljetnim igrama, čiji je budžet manji od dva milijuna eura – jasno je da je riječ o vrlo ozbiljnom projektu koji je po mnogočemu jedan od najvećih u srednjoj Europi. Nakon Brleka, govorila je Branka Gradišar, predstavnica Turističke zajednice grada Ljubljana, koja je iznijela primjere suradnje s Festivalom i razvoja turizma uz pomoć njegove kulturne ponude.

Prezentaciju programa su, osim medija, pratili mnogi naši poznati umjetnici, poput ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara Martine Filjak; maestra Tončija Bilića, predsjednika Hrvatske glazbene mladeži; Krunoslava Marića, predsjednika Upravnog odbora Zagrebačkih solista; Igora Waidlicha, ravnatelja KNAP-a te predstavnici Turističke zajednice i drugih institucija.

Opđirnije o programu na: ljubljanafestival.si

N. M. / Foto: Foto: Ivan Mihaljević / Unimedia


Tagged: , , , , , , , ,