Bolfan Vinski vrh: Ekološka eno-gastro destinacija

Monty, prvo tele red angusa rođeno na biodinamičkom gospodarstvu Bolfan Vinski vrh (kojemu je ekipa Udruge G.E.T. dala ime i time postala kumski vezana s ovim imanjem) bio je povod za predstavljanje gospodarstva i biodinamičkog principa grupi novinara, uz degustaciju ekoloških i biodinamičkih proizvoda – hrane s imanja Bolfan Vinski vrh i obližnjih gospodarstava te biodinamičkih Bolfan vina. Neka vina predstavljena su pretpremijerno.1-Bolfan Vinski vrhVinarija Bolfan Vinski vrh (Hrašćina, Hrvatsko Zagorje) otvorena je 2006. godine. Od samih početaka usmjereni su prema ekološkom i biodinamičkom uzgoju grožđa i proizvodnje vina i hrane te u konačnici samodostatnosti biodinamičke farme Bolfan Vinski vrh. Kao datum ostvarenja tog cilja može se uzeti datum 31.1.2015. godine, kada je na imanju Bolfan Vinski vrh rođen mali Monty. On je prvo tele pasmine red angus rođeno na imanju. Kupnja krava pasmine red angus, direktno iz stada jednoga od najpoznatijih hrvatskih vinara Ivana Enjingija, radi pripremanja prirodnog komposta za obogaćivanje strukture tla, važan je korak u postizanju proizvodnje prema biodinamičkim principima.

2-Vinarija - klet BolfanBiodinamička Bolfan vina prepoznalo je i inozemno tržište. Zanimljiv je podatak da je macerirani (četiri dana u drvenoj bačvi) Bolfan Primus Orange Pinot Sivi iz 2012. godine, proizveden u 3600 boca te u potpunosti otkupljen od britanske tvrtke Marks & Spencer.

Dok Bolfan vina osvajaju hrvatsko i inozemno tržište, apsolutno prepoznavanje ovih principa kroz uživanje u predivnoj prirodi i bogatoj ponudi biodinamičkih proizvoda (bez umjetnog uzgoja i umjetnih NPK gnojiva, antibiotika i sličnih dodataka) – dakle, biodinamički uzgojene hrane koja se idealno sljubljuje s biodinamičkim Bolfan vinima, treba doživjeti na gospodarstvu Bolfan Vinski vrh. Imanje je otvoreno svim ljubiteljima vina koji mogu i uvijek su dobrodošli u razgled imanja, na degustacije vina, upoznavanje s njihovom filozofijom proizvodnje vrhunskih vina i edukativne seminare, ili samo na uživanje u ovoj oazi potpunog i relaksirajućeg mira. U vinskoj kleti Bolfan može se i prespavati u nekoj od pet dvokrevetnih, ekskluzivno uređenih soba.

3-MontyDavši ime Montyju, prvom teletu red angusa rođenom na Bolfan Vinskom vrhu, G.E.T.-ovci su postali kumski vezani s ovim imanjem. Tim povodom organiziran je posjet te prezentacija potpunog biodinamičkog imanja Bolfan Vinski vrh. Novinare su na Bolfan Vinskom vrhu dočekali vlasnik imanja Tomislav Bolfan, upravitelj vinarije Branimir Puškadija i enologinja Irena Žugec, te priredili degustaciju ekoloških i biodinamičkih proizvoda – hrane s imanja Bolfan Vinski vrh i obližnjih gospodarstava te biodinamičkih Bolfan vina. Prilikom razgleda imanja, moglo se vidjeti i biodinamički gnoj iz roga (koji je zakopan prošle godine oko Miholja te iskopan ove godine pred Uskrs) te ga čak i pomirisati. Gnoj je kompaktne strukture, a miriše na bogato, prirodno, šumsko tlo.

Degustacija vina

4-Bolfan Rose– Pjenušac Centurion Silver – od bijelih sorti sa svih padina imanja
– Rose Pinot Crni 2014.
– Pinot Sivi 2014 – premijerno kušanje
– Sauvignon Blanc 2014 – premijerno kušanje
– Crni Pinot Primus 2011
– Rajnski rizling 2012, odnjegovan na vlastitim kvascima
– Pinot Sivi 2013
– Traminac, macerirani bez dodatka sumpora; vino koje još nije na tržištu, a vrlo vjerojatno neće niti ići u distribuciju, ali će se moći kušati u posebnim prilikama na Vinskom vrhu.

Tomislav Bolfan osvrnuo se na berbu 2014. godine, s kojom su mnogi vinogradari i vinari nezadovoljni. Bolfan kaže da su vina, od kojih su neka već na tržištu, a neke tek čeka ulazak u bocu, nešto laganija i nižih alkohola nego prijašnjih godina te da je zadovoljan rezultatima.

Degustacija hrane

– zagorski sirni štrukli čiji sir i vrhnje su od OPG Pikija, dok je tanjur ukrašen sa čipsom od jabuke kojeg sami rade, bagremovim medom OPG Grobotek i orašastim voćem
5-Teleće rolice– teleće rolice od red angusa OPG Vanjek punjene povrćem i pinjolima u umaku od kruške, mente, bosiljka i vlasca s parenim povrćem EKO Severa.
– iskošteno domaće pile OPG Sabolić punjeno mlincima od cjelovitog brašna pira koje radi kuhar Vinskog vrha, Krešo, u umaku od borovnice. Svježe ubrana salata iz ekološkog domaćeg uzgoja.
– povrtni ćušpajz (povrće od EKO Severa); korabica, celer, peršin, mrkva, kelj, poriluk… ; idealna okrepa nakon obilaska imanja

Uz hranu su ponuđena i ukusna ulja, a posebno je s ponosom predstvljeno hladno prešano ulje od koštica grožđa crnog pinota.

6-Tomislav Bolfan i Irena ŽugecNajsnažnije o tome, što je zapravo, biodinamička proizvodnja i koja je uloga prirodnog gnoja, vjerojatno govore ove rečenice:
‘Tradicija, priroda i znanost uče nas na koji način uzgajati biljke sa zadovoljstvom, bez upotrebe štetnih supstanci koje ne poštuju prirodnu i prehrambenu ravnotežu. Kako bismo očuvali prirodu i zaštitili zdravlje ljudi i životinja, kroz siguran i zdrav radni okoliš, proizveli eko-biodinamičko vino bez zadiranja u intimni odnos Majke prirode, i pružili našim trsevima sve što im je potrebno za zdravu ishranu, pripremamo biodinamičke preparate s kojima zemlji dajemo energiju koje pomažu biljkama da ostanu zdrave.’

GET / Foto: Helena Pletković

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,