Bookmark: Alex Connor – Rembrandtova tajna

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Alexa Connora ‘Rembrandtova tajna’ (Lumen, 2013.)

Damir Vujnovac 2‘Krivotvorine? Svi smo mi jebene krivotvorine.’

Ubojstvo amsterdamskog galerista i njegov želudac pun kamenja okrutan je ulazak u poseban svijet trgovaca umjetninama. Širenje priče na London i New York uz još jednu okrutno izazvanu smrt u branši dovoljno je da nas prikuje uz ovaj napeti triler.

Priče o umjetnosti vješto su isprepletene s ljudskim sudbinama koje ovise o svijetu trgovine umjetninama, o životima umjetnika kojih već odavno nema. Javno otkrivanje informacije koja čini nit vodilju priče uzdrmalo bi cijelo tržište umjetninama i bacilo bitno drugačiju sliku na život i rad jednog od najcjenjenijih svjetskih slikara svih vremena.

Alex Connor - Rembrandtova tajnaAlex Connor zna kako zainteresirati čitatelja i pridobiti njegove simpatije za svoje likove, no istovremeno tom čitatelju stavlja strašan teret na dušu. Počinješ se bojati jer svaki imalo simpatičan lik ubrzo dolazi u opasnost. Nije se na to lako priviknuti. Teško je i svako malo prihvatiti neko novo ubojstvo, no ona su u trileru nužna da bi se dijelovi slagalice složili u ukupnu sliku.

Priča o Rembrandtovom životu ispričana je kroz pisma majke njegova sina koja su pažljivo utkana u radnju romana. Ona pojačavaju dojam, uvlače čitatelja u atmosferu koja kao vremenski most povezuje tri stoljeća.
Kao u dobrom glazbenom sastavu autor drži ritam kojim saznajemo nove pojedinosti, no niti nakon tri četvrtine knjige ne daje nam šansu da s kakvom-takvom sigurnošću upremo prst u nekoga i kažemo: Znam te, kriv si! Spletkarski zamršeni odnosi među likovima koje smo upoznali golicaju maštu i čine nas nestrpljivima, a spretno vođenje promjene karaktera glavnog lika izvanredno sjeda u priču.
Nekoliko dobrih usputnih sličica vodi nas do napetog obrata nakon kojeg mora biti još nečega. I kad roman ne bi imao sve ovdje nabrojane kvalitetne elemente isplatilo bi ga se pročitati zbog njegovog kraja. Sa svime ovdje navedenim, zadovoljstvo čitanjem zajamčeno je.

Kome vjerovati u svijetu umjetnosti, spletki, preljuba, ubojstava, trgovine i povijesti?
‘Umjetnički je svijet ionako iskvaren, oduvijek. Možda je vrijeme da dobiju što su i zaslužili.’

Tagged: , , , , , , , , ,