Bookmark: Hrvoje Šalković – Valcer protiv Eintrachta

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Hrvoja Šalkovića ‘Valcer protiv Eintrachta’ (Naklada Ljevak, 2014.).

Damir Vujnovac 2‘Život nekada na čudan način zavrti svoje krugove.’

… kao valcer ili kao Štef Lamza šezdesetsedme protiv Eintrachta.

Četrnaest je prosinačkih dana dijelilo inspektora Vladu Grofa do mirovine. Da je tih četrnaest dana bilo mirno, ovaj novi krimić Hrvoja Šalkovića ne bi bio krimić.

Bez brige, mira nema dok ne okrenete posljednju stranicu još jedne zanimljive knjige ovog svestranog autora.

Rodila se dobra priča koja, unatoč stereotipno postavljenom odnosu dvojice junaka, plijeni pažnju i polako gradi napetost i uzbuđenje. Od ubojstva koje prerasta u seriju njih, do raspleta koji… pa pročitat ćete i vidjeti sami!

Valcer protiv Eintrachta - Hrvoje ŠalkovićBez neke posebne želje za pojedinostima kojima obiluju romani o policijskim istragama, autor se o istražne postupke, ali i o živote žrtava samo ‘očešao’ koliko je to bilo potrebno. I o lošem dečku potrošeno je tinte taman koliko treba. Zato detalje o glavnom liku (ili dvojici likova, nikako da se odlučim) doznajemo postepeno i temeljito kroz priču. Tako cijeli roman uz zaplet dobiva dodatnu zanimljivost i uspijeva čitatelja vezati za likove i radnju. Možda priča ima i neku pouku. Možda se, čitajući, zamislimo i kako ćemo ubuduće reagirati u nekim svakodnevnim situacijama.

Šaljivi su trenuci u priču ubačeni s mjerom jer se i u krvavom krimiću ponekad treba nasmijati. Ponekad. Ono što je konstantno je pojačavanje napetosti poznato svakome tko je čitao roman ‘Oko cucka pa na mala vrata’. Taj stari roman nije pisan u klasičnom stilu krimića, možda nije ni ovaj, ali priča te zarobi i čitaš, juriš prema kraju.

I… da. Postoje dva trenutka u ovoj priči. Jedan od kojeg se naježiš i drugi od kog lako krene suza. Majstorski.

Život ponekad stvarno piše čudne priče, a u ovoj ne nedostaje ni života ni smrti, ni straha ni akcije.

‘Strah je zdrav, tjera na akciju. A akcija je jedino zbog čega je vrijedno živjeti.’

Pročitajte još: Hrvoje Šalković: Valcer protiv Eintrachta , Hrvoje Šalković: Promocija u Pepermintu

Tagged: , , , , , , , , , , ,