Bookmark: Maša Kolanović – Jamerika trip

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Maše Kolanović – ‘Jamerika trip’ (Algoritam, 2013.).

Damir Vujnovac 2‘Ja i Amerika
Jamerika’

Slikovnica za odrasle i mudra zafrkancija.

Tekst, stihove, fotografije, izreske iz novina i reklama i crteže … pravi kolaž pripremila je Maša Kolanović i dočarala nam svoju viziju putovanja, Amerike, američkog životnog stila i naših povijesno-modernih – trbuhom za kruhom – veza s tom Amerikom.

Maša Kolanović-Jamerika tripNaravno, radi se o Americi u službi sinonima za SAD, radi se o socijalnoj raščlambi te zemlje i njenog društva, njene filozofije i njene slike koju projiciramo kad čujemo njeno ime.
Sve od navedenog, svako za sebe, ne bi možda bilo nešto posebno, no prožeto u cjelinu, protreseno, a ne promiješano, čini vrlo zanimljiv koncept ili maštovitu igru.

Čak i ponekad infantilni stihovi nose mudru poruku … za one koji znaju. Strip-generacija zasigurno će skužiti ovu knjigu i neće imati problema s njenim razumijevanjem, ne samo zbog njene opreme već zbog njene ukupnosti.

EKG – listom prikazan puls New Yorka, stranice knjige u različitim bojama, tekstovi Štulićevih i nekih drugih pjesama ukupno čine dobro probavljiv čušpajz Marxa, Lenjina, Busha i B(r)atmana. Da, i Ekrema.
Rečenice i riječi se rimuju i ne, kombiniraju se parole, poslovice, pjesme i molitve, aluzije na filmove ili poznate likove … sve u svemu, inteligentan kolaž svega navedenog.
Je li ovo spjev, poetska fantazija ili narativna poema … dragom je Bogu sve jedno, drugačije je, meni originalno i zanimljivo.

‘Sve će se završiti dobro, a vi ćete nastaviti nesmetano kupovati do kraja vaših života.’

Tagged: , , , , , , , ,