Boris Bućan: Izložba Havanezer u HDLU

U utorak, 26. svibnja (19 sati) u prostoru Galerije Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu bit će moguće razgledati samostalnu izložbu Borisa Bućana – ‘Havanezer’. Pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, otvorenje izložbe bit će na otvorenom, ispred glavnog ulaza.Bit će predstavljeno 70 recentnih Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje u kojem je kroz godinu dana napravio oko 17.000 fotografija.

Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu, umjetnik otkriva brojne prizore, teme i prepoznaje portrete osoba u svakodnevnim predmetima i situacijama, poput portreta Nikole Tesle na papirnatim maramicama koje je koristio dok na fotografiji njegova psa Oskara prepoznaje prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola. Djela su inicijalno trebala biti predstavljena u Gliptoteci HAZU, koja zbog stradavanja u nedavnom potresu nije bila u mogućnosti realizirati izložbu. Stoga je HDLU sa zadovoljstvom prihvatio predstaviti novi ciklus radova ovog eminentnog umjetnika u Meštrovićevu paviljonu.

Za Borisa Bućana može se reći da je jedan od naših najuspješnijih slikara u povijesti, koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu. Njegovi radovi nalaze se u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu…

Bućan je prvi hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e. Među njima je i njegov najpoznatiji plakat ‘Žar ptica’ koji je izrađen 1983. za HNK Split 1983. u povodu premijere baleta Igora Stravinskog. Taj plakat ilustrira poštansku marku i nalazio se na naslovnici kataloga izložbe ‘The Power of Poster’ londonskog Victoria & Albert Museum posvećene najuspješnijim svjetskim plakatima.

Imao je osamdesetak samostalnih te je nastupao na oko 160 kolektivnih izložbi. Izlagao je na Venecijanskom bijenale, na Bijenalu u Sao Paolu, Trijenalu u Milanu… Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svom fondu ima čak 350 njegovih plakata. Od 1984. zabilježio je više od dvadeset vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja (mnoga od toga su Grand Prix).

H. D.


Tagged: , , , , , ,