British Council i dizajneri – marginaliziranim skupinama

Izložba zajedničkih inovacija: od procesa inkluzije do proizvoda prikazuje rezultate dviju Extra/ordinary Design radionica održanih u Zagrebu i Osijeku pod pokroviteljstvom British Councila te rezultate radionice projekta Dizajn za inkluziju koju je u siječnju ove godine organizirao u Požegi British Council uz financijsku podršku Europske unije. Radionice su se provodile pod kreativnim vodstvom Julie Cassim, ranije iz Centra za Dizajn Helen Hamlyn, Royal College of Art, a trenutačno predavačice na Kyoto Dizajn Labu Tehnološkoga instituta Kyoto.
MUO-Dizajn za inkluzijuKontekst

Extra/ordinary Design radionice i radionica projekta Dizajn za inkluziju u Požegi temelje se na modelu koji je prvi put uspješno proveden u Sarajevu u lipnju 2009. godine. Iako organizirane u različitim kontekstima, radionice su imale isti cilj – iskoristiti mainstream dizajn udružen s procesom inkluzije kako bi se strateški promijenio položaj organizacija kojima upravljaju, koje zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine.

Proces radionica

Hrvatski dizajneri svih disciplina dragovoljno su stavili na raspolaganje svoje umijeće korisnicima i zaposlenicima raznih organizacija. Bile su to: u Zagrebu – URIHO, najstariji i najveći zaštićeni proizvodni pogon u Hrvatskoj i Udruga za promicanje inkluzije (UPI), organizacija za ljude s intelektualnim poteškoćama; u Osijeku – NEOS, mala poslovna tvrtka koju vode bivši ovisnici i ZVONO, kreativni centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Projekt je ostvaren u suradnji sa SLAP-om – Udrugom za kreativni razvoj. Svaki su tim predvodili viši dizajneri i bivši studenti Royal College of Art i njihovi hrvatski kolege. Sanja Bencetić, Sveučilište u Zagrebu i Mirna Ptiček,  HDD, bile su voditeljice projekata u Hrvatskoj; u Požegi – MI Udruga roditelja djece s posebnim potrebama – dvadeset dizajnera iz osam zemalja surađivalo je s Udrugom MI, Gradom Požegom te pojedincima i organizacijama Grada Požege, uz nesebičnu podršku Obrtničke škole Požega i tvrtke Spin Valis. Dizajnerski timovi trebali su udružiti svoje talente i primijeniti vještine, resurse i materijale koje su zatekli u danoj organizaciji. Cilj im je bio u samo pet dana zajednički dizajnirati i proizvesti novi održivi portfelj proizvoda uz popratni vizualni identitet.

Rezultati

Nakon završetka Extra/ordinary Design radionica, rezultati su 2011. prikazani na izložbi u galeriji Hrvatskoga dizajnerskog društva u Zagrebu i 2012. godine u Galeriji Kazamat u Osijeku. Rezultati su uključeni i u putujuću izložbu u Japanu 2011. – 2012. godine, koja je prikazana u Galeriji Amu u Tokyju i Muzeju Sveučilišta u Tokyju. Zagrebačka je radionica osvojila Grand Prix na Danu D (Dizajn) u Zagrebu u svibnju 2011. godine. Čitav je projekt nagrađen nagradom međunarodnoga žirija za najbolji koncept na bijenalnoj Izložbi hrvatskoga dizajna u studenome 2012.  godine. U istome je mjesecu dobio nagradu za poticanje i razvoj tolerancije u poslovnom okruženju od Udruge Mrak, Mreže za razvoj i kreativnost. Ova izložba dokumentira različitost konteksta svake radionice, posebne izazove s kojima su se suočili timovi dizajnera i kreativne metodologije koje su timovi koristili kako bi u tako kratkom roku ostvarili zadane ciljeve.
Projekt predstavlja stratešku moć inkluzivnoga dizajna kao učinkovita pokretača promjene u društvu, stavovima i gospodarstvu.
princ Charles i Conor SnowdenDizajn za inkluziju – dizajn koji čini razliku

‘British Council s ponosom predstavlja izložbu koja zorno dočarava uspjeh koji su postigla naša tri projekta. Korišten proces inkluzije vođen dizajnom, koji pomaže u promjeni organizacijama koje vode, zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine.  Riječ je o novim kreativnim vještinama i novom načinu poslovanja u ovim ekonomski teškim vremenima.

Izložba prikazuje i slavi sedamdeset godina rada i partnerstva između Hrvatske i Ujedinjenoga Kraljevstva: ona je primjer izgradnje povjerenja između naroda, institucija i naših dviju zemalja’, rekao je Conor Snowden, direktor British Councila Hrvatska

Charles, princ od Welsa sa suprugom Camillom, tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorio je izložbu ‘Dizajn za inkluziju’ čestitavši British Councilu na svemu što je postigao u proteklih sedam desetljeća pomažući mladima te u razvijanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Britanije.

F. S.

Tagged: , , , , , , , , ,