Bruce Lee kakvog još niste vidjeli

Bruce Lee u jedinstvenom izdanju kakvo još niste vidjeli, umjetnički okršaj kauboja i brojne druge zanimljivosti samo su dio umjetničke čarolije koju u petak, 4. listopada u zagrebačkoj Laubi donosi drugo izdanje Ciferšlus Art Partyja.Ovaj novi glazbeno umjetnički koncept Zagreb svrstava uz bok metropolama kao što New York, London i Berlin. Čarobno putovanje koje proteklih mjeseci piše novu povijest spajanja naizgled nespojive glazbe i različitih vrsta umjetnosti, razveselit će novim uzbuđenjima umjetnika Ines Krasić i Ivana Fijolića.

Ivan Fijolić: Okršaj

Uz vrhunsku glazbu, renomirani umjetnik mlađe generacije Ivan Fijolić najavljuje umjetničku priču inspiriranu svjetskom borilačkom zvijezdom Bruce Leejem koja će nas ostaviti bez daha. Prvi Fijolićev brončani Bruce Lee javno je izložen 2005. u Mostaru. U novijoj verziji, napravljenoj u tehnici bojanog poliestera, imat će prilike uživati posjetitelji Laube. Preko Leejeve pomno izvedene muskulature na skulpturi u prirodnoj veličini, prelivena je jarka boja u jedinstvenoj, rozo crvenkastoj nijansi. U našem društvu opsjednutom replikama, Fijolićev rad odražava važnu simboličku vrijednost. Bezbrojnim reprodukcijama lica slavnih na majicama, torbama, upaljačima i slično, Fijolićev rad suprotstavlja se kao jedinstveno i originalno plastično utjelovljenje Bruceova lika i djela.No, Bruce Lee nije jedini rad koji na Ciferšlusu predstavlja ovaj mladi umjetnik. Tu je i njegov diplomski rad naziva ‘Okršaj’, koji predstavlja unutarnje sukobe i dileme svakog čovjeka. Sukob koji se odvija na mentalnoj razini je u ovom radu prikazan kao okršaj dva kauboja. Postavljeni u scenarij koji je svima poznat iz filmova, nalaze se zamrznuti u trenutku okidanja revolvera te predstavljaju sukob. Postavljeni u pozu gdje je kip s lijeve strane zrcalna simetrija kipa s desne strane, svaki ima nešto pozitivno ali i nešto negativno. Oni nisu dobar i loš, pozitivan i negativan već su, kao i svaki čovjek sinergija dobrog i lošeg.

Ines Krasić: California Dream Unisex

Uz Ivana Fijolića, svoje radove predstavit će i umjetnica Ines Krasić, koja bilježi gostovanja na značajnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoja umjetnička ostvarenja nagrađivana je na događanjima kao što su Internacionalno biennale grafike, Hdemia International Award, Grand – prix na 7. triennalu hrvatskog kiparstva… Njezini radovi nalaze se u nekoliko važnih zbirki kao što su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zbirka Grafičkog kabineta HAZU.

A. N.


Tagged: , , , , , , , ,