Buldožerov film u Močvari: Pljuni istini u oči 1975-2016

Filmske večeri u Močvari u utorak, 10. listopada predstavljaju film ‘LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči 1975-2016’ o kojem će govoriti glavni protagonisti iz Slovenije Marko Brecelj, Boris Bele i Varja Močnik te Janko Heidl iz Zagreba, a tribinu će voditi Višnja Vukašinović.Kako i zašto snimati filmove o LP pločama i gdje se to točno susreću film i glazba? Novo izdanje filmskih večeri u Močvari donosi tour de force program u četiri četvrtine kojim će se približiti neuhvatljivom sjecištu dvaju medija. Prve dvije četvrtine posvećene su legendarnoj prvoj ploči Buldožera o kojoj je slovenska
redateljica Varja Močnik prošle godine snimila višestruko nagrađivani ‘LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči’. Kroz razgovore s članovima benda, fanovima, kritičarima i drugim protagonistima glazbene scene u njemu izranja vjerodostojan i nadahnut portret jednog specifičnog vremena u kojem je sve bilo moguće, pa i snimiti ploču koja je imala potencijala mijenjati svijet ili se barem tako činilo. Prvu četvrtinu čini zagrebačka premijera filma, nakon čega u drugoj četvrtini slijedi razgovor o pljuvanju istini u oči – nekad i sad u kojem će sudjelovati jedan i jedini Marko Brecelj, još jedinstveniji Boris Bele, redateljica filma Varja Močnik te filmski i glazbeni kritičar Janko Heidl, a moderirat će Višnja Vukašinović.

U trećoj i četvrtoj četvrtini Marko Brecelj i supruga mu Arijana pokazat će kako i zašto danas snimati filmove projekcijom njihovog Premijernog paketa nigdje nagrađivanih filmova – minimalističkog dokumentarnog mjuzikla ‘Brojanje u jesen’ i kratkog obljetničkog ‘Obredno darivanje’ uz intervju odlomak ‘Odgovori na pitanja’. Redatelj i akter tih mekoterorističkih djela je uvijek i za manje svote ponovljivi Marko Brecelj. Posljednju četvrtinu činit će glazbeni performans ‘Stereo drama’ u kojem Samo Požigajev pjeva i svira svoje ‘Krave muzare’ dok Silvia Kosec od 22 do iza ponoći poslužuje besplatni refošk i malvaziju seljačkog imanja Puh iz Istre pod Slovencima. Gledanje ovih filmova je na vlastitu odgovornost, ulaz je slobodan, a prijevremeno izlazećim i svima ostalima pokušat će se izvući dobrovoljne priloge.

K. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,