Cabaret u Komediji

U subotu, 26. listopada u 19.30 sati u zagrebačkom kazalištu Komedija bit će izveden mjuzikl ‘Cabaret’, čiji su autori Joe Masteroff, Fred Ebb i John Kander, a za prijevod je zaslužna Iva Boršić.
Cabaret-KomedijaNakon velikog i uspješnog hita, mjuzikla ‘Chicago’, čije je uprizorenje u Komediji nagrađeno važnijim nagradama u hrvatskom kazalištu, redateljica Dora Ruždjak ponovno je postavila još jednu uspješnicu ovog trojca.

Mjuzikl ‘Cabaret’ nastao je po motivima drame Johna van Drutena ‘I am a camera’ iz 1951. koja je pak nastala adaptacijom romana Christophera Isherwooda ‘Goodbye to Berlin’. Zahvaljujući filmu Boba Fossea iz 1972. gledatelji znaju sve (ili gotovo sve) o kabaretskoj pjevačici iz Kit Kat kluba koja živi vrlo neurednim životom u Berlinu početkom tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Na neuspjeh osuđena ljubavna veza između Sally Bowles i mladog američkog pisca Cliffa Bradshawa jedan je od motiva ovog mjuzikla koji oslikava vrijeme rasta nacizma, neimaštinu i bijedu ispod sjajnih reklama, ekonomsku krizu koja razjeda međuljudske odnose i veze kao i neobičnu sposobnost ljudi da ne žele vidjeti zlo i zločin kada im se događa pred očima. Ipak, u središtu svega je Kit Kat klub i njegov konferansije čiji ironični komentari i dekadentno kabaretsko ozračje funkcioniraju kao metafora predratne Njemačke.

Komedija

Tagged: , , , , , , , , ,