Cantus & Lauba: Glazba za ples

U sklopu ovosezonskog ciklusa Cantus & Lauba, u ponedjeljak, 25. travnja (20 sati) u zagrebačkoj Laubi održat će se četvrti koncert sezone Cantus – Dance. Tematska okosnica koncerta je glazba za ples – glazba koja postaje plesnom glazbom i plesna glazba koja dobija svoju autonomiju.
Cantus & LaubaS jedne strane, glazba iz baleta ‘Air’, skladatelja Krešimira Seletkovića, koji je svoju praizvedbu imao u sklopu svečanog zatvaranja MBZ-a 2011. godine, dobit će svoj vlastiti ‘čisto glazbeni’ prostor i pozornost. Za ovu je priliku Seletković pripremio neku vrstu baletne suite, oblikovavši materijal za akustičku izvedbu ansambla,kojom će ravnati umjetnički voditelj ansambla, Berislav Šipuš.

S druge strane, glazba Vinka Globokara potaknula je nastanak koncertnog baleta istaknute koreografkinje Marjane Krajač u kojemu sudjeluju plesne umjetnice Irena Mikec, Lana Hosni i Sara Piljek.

Gost Cantus Ansambla je i legendarni Vinko Globokar, koji će ravnati izvedbom svoje skladbe, ali će i u ulozi glazbenika povesti ansambl u interpretaciji ovog intrigantnog i izvođački zahtjevnog djela.

Uz koncert, posjetitelji Laube, moći će vidjeti selekciju djela iz opusa Borisa Bućana nadahnutih glazbenicima. Bućan je renomirani likovni umjetnik i grafičar, čija se djela nalaze u najvažnijim muzejima i galerijama u svijetu, kao što su MoMA i Cooper-Hewitt Museum (New York), Staatliches Museum für Angewandte Kunst (München), Deutsches Plakat Museum (Essen), The Victoria and Albert Museum (London)…

L. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,